Forrás: Magyar Rádió

Elfogtak nyolc Hamász vezetőt

2005. január 24., hétfő 12:06

130 olvasás

Az izraeli hadsereg elfogta a Hamász palesztin szervezet nyolc helyi vezetőjét az észak-ciszjordániai Nábluszban.

Az eset egy hete történt, de csak most adtak hírt róla. Egy izraeli katonai forrás szerint az elfogott vezetők által irányított csoportok több öngyilkos merényletet követtek el Izraelben, és újabb robbantásokra készültek.

Közben az izraeli hadsereg Nábluszban őrizetbe vett egy palesztin rendőr ezredest, akit azzal gyanúsítanak, hogy az al-Aksza Mártírjainak Brigádjai nevű terrorszervezet egyik helyi vezetője.

Kedvezően haladnak a palesztin elnök tárgyalásai

Napok óta nem érkeznek hírek izraeli-palesztin összetűzésekről, arról viszont igen, hogy a palesztin elnök folyamatosan tárgyal a különböző szervezetekkel a tűzszünetről. Mi az igazság?

– Mennyire valószínűsíthető, hogy létrejön a tűzszünet és rövid időn belül létrejön?

– Mahmúd Abbász a palesztin televízióban azt nyilatkozta, hogy előrehaladtak a tárgyalások a legfontosabb kérdésekben már nagyjából megegyeztek, úgyhogy valószínűleg egy-két napon belül ez várható – mondta el Shiri Zsuzsa,a Magyar Rádió izraeli tudósítója.

– Vajon ehhez a tűzszünethez valamennyi palesztin erő, tehát a szélsőségesek valamennyi ereje hajlandó csatlakozni?

– Úgy néz ki, hogy a Hamász és az Iszlám Dzsihád elfogadja a legfontosabb közös kormányzati alapelveket, vagyis a 67-es határokat, a palesztin állam megalapítását Jeruzsálem fővárossal, ami egy olyan közös egységfront, amiben együtt tudnak majd működni.

– Mit kapnak a szélsőségesek akár a Hamász, akár a Dzsihád cserébe mondjuk a palesztin elnöktől?

– Izraeli források szerint valószínűleg bevonják őket egészen hamar a kormányzásba, egy új palesztin kormány fog fölállni valószínűleg, amiben a Hamász is képviselteti magát, az Iszlám Dzsihád is és az olyan szervezetek, akik eddig távol álltak a Fatah meghatározta uralomtól.

– Izrael álláspontja? Elégedett Izrael?

– Amennyiben valóban Mahmúd Abbász uralja a helyzetet, akkor nagyon elégedettek és készek lesznek a tárgyalásra. Saron és Mofaz azt nyilatkozták, hogy az izraeli hadsereg felfüggeszti a palesztinok elleni akciókat, amennyiben a palesztinok is beszüntetik a támadásokat.

P.Szabó József

Comments are closed.