Forrás: Magyar Rádió

Szobra lesz Márton Áron püspöknek Kolozsvár Fő terén

Elhangzott 2005. január 19-én

2005. január 24., hétfő 9:16

104 olvasás

Majdnem három méteres, egészalakos bronzszoborral adóznak Márton Áron püspök emlékének a kolozsvári katolikusok.

Az alkotás helye ugyan még nem végleges, de a szobor mindenképpen a Fő téri Szent Mihály templom közelében fog emelkedni, hiszen ebben a templomban mondta el Áron püspök emlékezetes beszédeit, a többi között a zsidó deportálásokat számon kérő és a kommunista rendszer térnyerésére figyelmeztető szavait.

– Minden jel arra vall, hogy egy szűk fél esztendő múlva Kolozsvár egy köztéri szoborral gazdagodik. Mi ennek az előzménye, és jelenleg milyen stádiumban áll a szoborállítás ügye?

– Ezelőtt több mint két évvel volt egy zsűrizés a római katolikus Szent Mihály plébánia szervezésében, ahol a zsűri tagjai Bocskai Vince alkotását tartották a legjobbnak a köztéri szobor elkészítésére – mondta Kolozsvár alpolgármestere, Boros János. És valóban, a szobor kifejezi Márton Áron püspök emberi nagyságát, szerénységét, és akkoriban a bizottság meg is határozott egy-két helyszínt, hogy hova is helyezzék el ezt a szobrot. Sőt, annak idején még be is tettünk a városi költségvetésbe egy szimbolikus összeget a szobor munkálatainak beindítására. Időközben a tanács minden egyes szobrot kiírt a költségvetésből, annak idején még Funar volt a polgármester, és rengeteg szobrot kellett volna még elkészítenünk ahhoz, hogy ez is bekerüljön, ennek is elinduljon a megvalósítása. Időközben a plébánia elkészítette a megfelelő helyszínrajzokat, tehát a templom bejáratától valamennyivel északnyugatra lesz, közvetlenül a fenyőfák előtt, tehát védett helyen is van, ugyanakkor egy nagyszerű exponált helyen is, ahol jól látható. A Márton Áron-szobor ezek után már csak pénz kérdése, de én remélem, hogy lesz rá, akár gyűjtésből, akár a határon túli magyarok részéről, akár a városi költségvetésből. Remélem, hogy a munkálatokat őszre be is tudjuk fejezni.

Rostás Péter István

Comments are closed.