Forrás: MNO

Bezárás | Nyomtatás

Újabb fal épülhet Izrael határán

Elfoglalták helyüket a Gázai övezetben a palesztin rendőrök

2005. január 22. (8. oldal)

Munkatársainktól

Ötszáz palesztin rendőr foglalja el a helyét a Gázai övezet északi részén, hogy jelenlétükkel vegyék elejét a Hamász fegyveres csoportja folyamatos támadásainak. Izrael közben megnyitotta az övezet Egyiptom felé vezető határátkelőjét, ám elképzelhető, hogy a két ország határára is falat fog húzni Tel-Aviv.

Az említett ötszáz rendőr az izraeli katonákkal együttműködve fog dolgozni, ám tőlük néhány száz méter távolságban – állapodott meg egymással a palesztin biztonsági szolgálat vezetője, Musza Arafat és az izraeli hadsereg tisztviselői. A közös irányítás azért szükséges, nehogy az izraeliek véletlenül lelőjék a palesztin rendőröket, öszszetévesztve őket a terroristákkal – írta a Háárec izraeli napilap. A kezdeményezés egyelőre csak az övezet északi részét érinti, ám a jövőben más területeken is elképzelhető az ilyen ellenőrzés bevezetése. Közben a déli részen a rafahi átkelőt megnyitották a forgalom előtt a katonák. A december 12-e óta zárva tartó határátkelőt egyelőre csak egy irányból, Egyiptom felől lehet igénybe venni, a Gázai övezetet továbbra sem lehet elhagyni. A múlt év végén egy robbantás miatt zárták be a legfontosabb átkelőt, és palesztinok ezrei maradtak az egyiptomi oldalon, mindennemű ellátás nélkül. Az izraeli hadsereg azóta is számtalan alkalommal ellenőrizte az övezet és Egyiptom kapcsolatát, mivel a palesztinok alagutakat ásnak a határvonal alatt, amelyeket fegyvercsempészésre használnak.

Ezt megelégelve, Izrael állítólag újra falépítésbe fog kezdeni, mégpedig Egyiptom és Izrael határán, a Gázai övezettől délre. Az al-Bajan egyesült arab emirátusokbeli napilap információi szerint a falnak főként a tervezett izraeli kivonulás után lenne nagy szerepe. Ez a tervek szerint megakadályozhatná a fegyvercsempészetet, és így segíthetne Izrael biztonságát megerősíteni. Előzetes vélemények szerint a júliusban esedékes kivonulás után megerősödik majd a csempészet a Negev-sivatag környékén, így Rimal al-Kalisza és Dzsabal Harif között szükséges megépíteni a falat.

Kiadja a Nemzet Lap és Könyvkiadó Kft. © 2001

Comments are closed.