Forrás: MNO

Német visszautasítás a Wiesenthal Központnak

Zuroff nem érti a döntést

2005. január 21. 17:17

Sitkei Levente

A németországi zsidók szervezetei nem hajlandók együttműködni a Simon Wiesenthal Központ nácivadász akciójával, mivel úgy látják: ez nem a megfelelő időpont az akció megkezdésére. A német zsidóság száma eléri a százezret. A központ vezetője közölte: a kampány folytatódni fog.

Nem hajlandó együttműködni a németországi szervezett zsidóság a Simon Wiesenthal Központ nácivadász akciójával – közölte a pénteki Jerusalem Post.

Az izraeli napilap cikkében kiemeli: Németországban is tízezer eurós pénzjutalom jár azoknak, akik egy rejtőzködő nácit a központ nyomozói kezére juttatnak. Efraim Zuroff, a központ igazgatója az izraeli napilapnak elmondta, a német zsidók szervezetei nem hajlandóak a logisztikai támogatást nyújtani az Utolsó Esély Művelet névre hallgató akciónak. „Egyszerűen nem akarnak velünk dolgozni. Azt mondták, ez nem a megfelelő időpont az akció megkezdésére. Talán tíz év múlva tartják elképzelhetőnek” – mondta Zuroff. A lap leírja: egy évtized múlva a még élő háborús bűnös nácik is minden bizonnyal meghalnak, s épp azért indították el most az akciót, hogy még elkaphassák az életük alkonyán levő bűnösöket.

Zuroff elmondta, hogy azok a közösségek, amelyek visszautasították a közreműködést a központtal, mind kis létszámú csoportok voltak, ám a német zsidók több mint százezren vannak, így nem kell tartaniuk semmitől. A központ vezetője közölte: a döntést megmagyarázni nem tudja, ám a kampány folytatódni fog a zsidó szervezet segítsége nélkül is. A Simon Wiesenthal Központ az Őszintén Aggódva német-zsidó civil szervezettel fogja felvenni a kapcsolatot.

A cikkből kiderül, a Magyarországon is működő művelet két és fél évvel ezelőtti kezdete óta 329 gyanúsítottról kaptak információt, s megemlítik Charles Zentai esetét, akit Ausztráliában találtak meg. A férfit legalább egy zsidó ember meggyilkolásával gyanúsítják. Zuroff örömmel jelentette ki: Megváltoztattuk az életét! Mostantól fogva már lefelé fog csúszni a lejtőn! A lap megjegyzi, eddig a program során mindössze egyetlen embernek fizettek pénzt, s neki is csak ötezer eurót.

Kiadja a Nemzet Lap és Könyvkiadó Kft. © 2001-2005

Comments are closed.