Forrás: MNO

Konfliktus Izrael és az Egyesült Államok között

Észak-amerikai lapok szemléje

2005. január 21. 8:58

Simon Zoltán

Gondot okoz az amerikai-izraeli kapcsolatokban, hogy Oroszország után Izrael Kína legnagyobb fegyverszállítója – írja az American Foreign Policy Council. A lóerők növekedése balesetveszélyessé teszi az amerikai autókat, főként a tinédzserek és a felelőtlen vezetők között – olvasható a The New Republicban.

American Foreign Policy Council

Izrael – Oroszország után – Kína legnagyobb fegyverszállítója, és már többször is alakult ki emiatt konfliktus Izrael és az Egyesült Államok között, írja az American Foreign Policy Council. Ugyan hivatalos diplomáciai kapcsolat csak 1992-ben létesült Izrael és Kína között, a katonai kapcsolatok egészen a 80-as évek elejéig nyúlnak vissza. A 90-es évek elejéig tartó titkos kapcsolat alatt Izrael megközelítőleg négymilliárd dollár értékű fegyvert adott el a kommunista államnak.

The New Republic

A New Republic magazin egy nagy autókiállításról ír, és a lóerők növekedésének következményeivel foglalkozik. 1975-ben az átlagos amerikai autó 136 lóerős volt. 1982-re ez a szám 99-re csökkent gazdasági okokból. 2004-re azonban ismét emelkedtek a számadatok, és az átlagos személygépkocsi 184 lovas, míg az átlag SUV (Sportfelhasználású gépjármű – valahol a személyautó és a mikrobusz között) és a személyautóként használt úgynevezett pickup teherautó 235 lovas volt. A lóerők ilyetén emelkedése balesetveszélyesebbé teszi ezeket a járműveket, különösen a tinédzserek és felelőtlen vezetők között – írja a magazin. Emellett nem elhanyagolható a gazdasági aspektus sem, amit főleg az MPG (mérföld per gallon) adaton keresztül mérnek. A szerző olyan számításokra hívja fel a figyelmet, melyek szerint ha 1/3-dal sikerülne javítani az új személyautók és SUV-ok MPG jellemzőit, akkor teljes mértékben megszűnne a Perzsa-öbölből származó olajimportok szükségessége.

Kiadja a Nemzet Lap és Könyvkiadó Kft. © 2001-2005

Comments are closed.