Forrás: MNO

Demokrácia-e még Amerika?

A német nyelvterület sajtószemléje

2005. január 21. 12:45

Keresztes Lajos

Most a populizmus demokrácia-ellenes keresztes hadjáratának időszakát élik Amerikában – írja a Die Zeit. Görög bírák Haderer Jézus élete című könyvének illusztrációját találták botrányosnak. A rajzok azon állítása, hogy Jézus narkózott, már túl sok volt a görögöknek.

Frankfurter Allgemeine Zeitung (faz.net)

A konzervatív napilapban Eleonore Büning beszámolója olvasható a ljubljanai operában tett látogatásáról: végre előadták Jacques Offenbach hazafias nagyoperáját a „Les Fees du Rhin” (A Rajna tündérei). „Szinte egy operett-poén, hogy éppen a szlovénoknak jutott eszébe ennek a elveszett német nagyoperának a színpadra állítása. S az sem nélkülözi az érdekességet, hogy a kölni születésű és Franciaországban olyannyira sikeres zsidó származású komponista, Jacques Offenbach írta a bécsi udvari operaház számára ezt a hazafias német opuszt. Az elsőtől a negyedik felvonásig újra és újra hallható az operában Németország himnikus dicsérete, mely kulcsszerepet tölt be a meseszövésben és a szereplők cselekedeteiben: „Te gyönyörű német haza” – ez a varázsige elűzi a gonosz szellemeket, meggyógyítja a betegeket.

Die Zeit (zeit.de)

A baloldali hetilapban Paolo Flores d’Arcais teszi fel a kérdést: Demokrácia-e még Amerika? A szerző válasza egyértelműen nem, szerinte Bush testesíti meg a protestáns többség populizmusát és fundamentalizmusát. A tények azt üzenik, hogy az Egyesült Államokban drámai küzdelem dúl a demokrácia és populizmus között: azok között akik harcolnak a demokráciáért és akik közömbösen viszonyulnak hozzá. Most a populizmus demokrácia-ellenes keresztes hadjáratának időszakát élik Amerikában – írja a Die Zeit. Jelen pillanatban eredményes a hadjárat, a helyzet rosszabbra fordulhat, ami az amerikai demokrácia dicstelen pusztulásával végződhet – figyelmeztet a lap.

Tiroler Tageszeitung (news.tirol.com)

A regionális napilap „Jézus narkózik, Athén pereskedik” című írásában számol be az osztrák karikatúrista, Gerhard Haderer legújabb botrányáról.

Haderert egy athéni bíróság elítélte vallásgyalázásért és a közösség megsértéséért. A görög bírák Haderer Jézus élete című könyvének illusztrációját találták botrányosnak. A rajzok azon állítása, hogy Jézus narkózott, valamint csodái inkább voltak a véletlennek, mint istenségének tulajdoníthatóak, már túl sok volt a görögöknek.

Ezért Haderert hat hónap börtönre, vagy 1600 euró büntetés megfizetésére ítélték. Az ítélet egyelőre nem jogerős. A linzi rajzolónak nem ez az első problémája Jézussal. Már mini Bibliájának 2002 publikálása tiltakozást váltott ki. A kiadvánnyal kapcsolatban Christoph Schönborn bíboros „a kereszténység folyamatos megvetéséről” beszélt.

Ez azonban nem jelentett veszélyt a Jézusról készült viccgyűjtemény gazdasági sikerére. A kiadó adatai szerint eddig 100 ezer példányt adtak el belőle. Az osztrák bíróság véleménye szerint a kiadvány nem tartalmazott üldözendő cselekményt. Ugyanerre az álláspontra jutott a magyar és a német ügyészség is. Ez nem akadályozta meg a görögöket abban, hogy már 2003 februárjában betiltsák és lefoglalják Haderer könyvét.

Kiadja a Nemzet Lap és Könyvkiadó Kft. © 2001-2005

Comments are closed.