Forrás: MNO

The New York Times: „gyermekrablás” a pápa utasítására

Újabb igaztalan vád – az amerikai Katolikus Liga szándékosságot sejt

2005. január 20. 9:56

Jack Corn

Ismét kellemetlen helyzetbe került a The New York Times. Ezúttal egy XII. Pius pápáról szóló cikkről derült ki, hogy a tartalma nem felel meg a valóságnak. Az amerikai Katolikus Liga elnöke szerint a lap szándékosan akarta olvasóit félrevezetni.

A balliberális újság 2005. január 9-i számában megjelent féloldalas írás egy tavaly előkerült, 1946-ból származó pápai utasítás alapján azt állította, hogy a II. világháború után XII. Pius pápa nem engedélyezte azoknak, a templomokban bújtatott zsidó gyermekeknek visszaadását a szüleiknek, akiket a háború alatt azért kereszteltek meg, hogy elkerüljék a haláltáborokba való deportálásukat.

Hat nap múlva reagált a cikkre William Donohue, a Katolikus Liga nevű amerikai keresztény szervezet elnöke. Nem hívott össze sajtótájékoztatót, csak egy levelet küldött a lap szerkesztőségébe, amelynek tartalmát a liga sajtóosztálya nyilvánosságra hozta.

„Meg kell állapítanunk, hogy feltűnően sok pontatlanság van a szóban forgó cikkben. Például az idézett pápai utasításon nincsen aláírás és olasz helyett francia nyelven íródott. Kértem és megkaptam Olaszországból, Andrea Torinellitől (az Il Giornale című római lap szerkesztőjétől – a szerk.) az eredeti dokumentumot, amelynek az áttanulmányozása után kijelenthetem, hogy az igazság a New York Timesban megjelenteknek egyértelműen az ellenkezője. Kezdjük azzal, hogy az utasítás nem a Szentatyától vagy a Vatikánból került ki, hanem, mint ahogy a pecséten is jól látható, a franciaországi pápai nunciatúráról, és a szövege arra utasítja a püspököket és az egyházi intézmények vezetőit, hogy minden esetet megvizsgálva adják vissza a gyerekeket az értük jelenkező zsidó szülőknek. 1946-ban a francia nunciatúra azért bocsátotta ki ezt a rendeletet, mert Isaac Herzog, Jeruzsálem városának főrabbija levélben kérte Őszentségét. Egyébként Herzog főrabbi e levelében a kérése mellett őszinte háláját fejezte ki XII. Piusnak a sok ezer megmentett zsidó származású gyermekért és felnőttért, akiket a katolikus templomokban és más egyházi intézményekben bújtattak és mentettek meg. Golda Meir, Izrael azóta elhunyt miniszterelnök-asszonya többször is megköszönte a Szentatyának a gyermekek megmentését, sőt a háború után hálából a megmentett lelkekért Róma fasiszta idők alatti zsidó főrabbija megkeresztelkedett és felvette a keresztény hitet” – olvasható a Katolikus Liga elnökének a New York Times szerkesztőségének címzett levelében.

Forrás: News Release of Catholic League for Religious and Civil Rights

Kiadja a Nemzet Lap és Könyvkiadó Kft. © 2001-2005

Comments are closed.