Forrás: MNO

Elvették az állampolgárságát, mert őr volt

2005. január 20. 0:59

Jack Corn

Az Ohio államban élő Ildefonsas Bucmys ügyvédei beleegyeztek abba, hogy a zsidó szervezetek által kért kiadatás helyett elvegyék a 84 éves férfi amerikai állampolgárságát. A Simon Wiesenthal Központ nevű, nácikat üldöző szervezet szerint Bucmys a ’40-es évek elején a majdaneki koncentrációs tábor őre volt. Kérésükre az amerikai igazságügyi minisztérium 2002 szeptemberében vizsgálatot indított az ügyben.

A litván származású férfi 1958 óta él az Egyesült Államokban, ahol kiadatása ellen szerdán döntött a minisztérium. Az ügyvédekkel kötött megállapodás szerint Bucmysnak le kell mondania az állampolgárságáról, így a férfi a jövőben nem vehet részt a helyi és országos választásokon, de más joghátrány nem érheti.

„A mai napon az állampolgárság visszavonási kérelem beadásával egyidőben megszüntettük a vizsgálatot Mr. Bucmys ügyében” – jelentette be Bryan Sierra, az igazságügyi minisztérium szóvivője.

„Idős ügyfelem számára ez kézenfekvőbb megoldásnak tűnik, mint hogy éveken át tartó jogi küzdelmet kezdjünk a kormánnyal” – nyilatkozta Mark Henry, a litván származású férfi ügyvédje.

A minisztérium és az ügyvédek megállapodását egy szövetségi bírónak is jóvá kell hagynia.

Forrás: AP

Kiadja a Nemzet Lap és Könyvkiadó Kft. © 2001-2005

Comments are closed.