Forrás: MNO

Újabb háborúra készül Bush?

Irán: mindenféle fenyegetést el tudunk hárítani

2005. január 19. 13:51

MNO-összefoglaló

Nő a feszültség az Egyesült Államok és Irán között. Bush elnök nem zárta ki erő alkalmazását, Teherán viszont „nevetségesnek” nevezte az amerikaiak iráni jelenlétét. Magyarics Tamás szakértő szerint támadás esetén nem az irakihoz hasonló háborúra, inkább a nukleáris létesítmények elleni légicsapásra lehet számítani.

Egyre nő a feszültség az Egyesült Államok és Irán között, a kérdés, akar-e háborút a két fél – véli a Magyar Rádió kiküldött tudósítója.

Mint tegnap beszámoltunk róla, Ali Samháni iráni védelmi miniszter szavai szerint hazája nem riad meg az amerikai fenyegetésektől, és Amerikának fogalma sincs arról, hogy mekkora katonai erőt is képvisel a perzsa ország. Sőt hozzátette: hamarosan olyan eszköz birtokában lesznek, ami a legnagyobb elrettentést képviseli. A szavak jól mutatják az iráni-amerikai feszültség további fokozódását.

Az ügy előzménye, hogy Bush amerikai elnök egy friss nyilatkozatban nem zárta ki Irán megtámadásának lehetőségét, mégpedig arra hivatkozva, hogy a teheráni vezetés nem játszik nyílt lapokkal – különösképpen a fegyverkezési programjait illetően. Teherán ugyan hivatalosan következetesen cáfola, hogy az ország tömegpusztító fegyvereket kíván gyártani, vagy hogy továbbra is rendelkezne biológiai vagy vegyi fegyverekkel, ám a védelmi miniszter idézett szavai nyugati füllel hallgatva őket, újabb kétségeket ébreszthetnek Amerikában – írja a radio.hu.

Közben iráni hivatalos források és a sajtó is nevetségesnek nevezte az országban működő amerikai különleges erőkkel kapcsolatos híreket. Ali Aghamohammadi, a perzsa Legfelsőbb Nemzetbiztonsági Tanács (Supreme National Security Council) szóvivője naivnak nevezte azokat, akik hitelt adnak a sajtóértesülésnek, amit egyébként a pszichológiai hadviselés eszközének minősített – írja a BBC honlapja.

A szóvivő szerint az amerikai különleges erők nem lennének képesek a teheráni kormány tudta nélkül bármilyen titkos műveletet végrehajtani az országban, és „nevetséges blöffnek” nevezte az ügyet. Szerinte Amerika és Izrael is tisztában van vele, hogy Irán nagyobb falat lenne, mint amit meg tudnak rágni.

Az InfoRádiónak nyilatkozó Magyarics Tamás, a Teleki Intézet főmunkatársa úgy véli: nem az irakihoz hasonló háborúról lenne szó még akkor sem, ha Bush elnök erő alkalmazása mellett dönt. Valószínűleg legfeljebb az iráni nukleáris létesítmények elleni szelektív – cirkálórakétákkal vagy a repülőkről indítható levegő-föld rakétákkal végrehajtott – légicsapásokra kerülhet sor, ahhoz hasonlóra, mint amilyennel 1981-ben Izrael semmisítette meg az iraki atomfegyverprogram központjának tartott osziraki erőművet.

Az amerikai neokonzervatív körök szerint az iráni rezsim nimbuszát tudnák egy sikeres támadással csökkenteni – mondta Magyarics. Ugyanakkor az óvatosabb, realistább szakértők – akik közé magát is sorolta – úgy gondolják, hogy egy ilyen lépés erősítené az összefogást Iránban, és még jobban aláaknáznák az Egyesült Államok így is megtépázott tekintélyét a tágabb értelemben vett Közel-Keleten – tette hozzá.

Az egyik legnagyobb kőolaj- és földgáztartalékkal rendelkező országról egyébként sokan vélik úgy, hogy nincs szüksége békés célú nukleáris programra, ezért az csak álca; míg Teherán az energiaellátás alternatív formáinak meghonosítására hivatkozik – mondta el Magyarics.

Kiadja a Nemzet Lap és Könyvkiadó Kft. © 2001-2005

Comments are closed.