Forrás: Magyar Rádió

Gáza: palesztin biztonságiak az erőszak megfékezésére

2005. január 19., szerda 10:00

196 olvasás

Hamarosan palesztin biztonsági erőket vezényelnek a Gázai-övezet és Izrael határára. Ettől várják az egyelőre mindennapos támadások visszaszorítását.

A Gázai-övezetben az újabb esti öngyilkos merényletben nyolc izraeli megsérült, egy pedig életét vesztette. A halálos áldozat az izraeli belbiztonsági erő tisztje volt. A merénylet az övezet zsidó településeinek bejáratánál történt, amikor izraeli források szerint rutinvizsgálatot tartottak egy ellenőrzőponton, és egy palesztin felrobbantotta magát az alsóneműjébe rejtett bombával.

Közben Mahmúd Abbász új palesztin elnök parancsára napokon belül palesztin erők lesznek a Gázai ütközőzónában, melyek feladata a rakéták és a gránátok kilövésének megakadályozása az izraeli oldalra.

A Hamász merénylete éppen egy erről döntő megbeszélés idején történt, mintegy figyelmeztetve Abbászt a Hamász erejére és önállóságára. Ciszjordániában az al-Aksza dzseníni vezetője bejelentette, hogy szervezete felfüggeszti akcióit Izrael ellen.

Később az új palesztin elnök menesztette a néhai Arafat tanácsadóinak nagy részét. Mahmúd Abbász ötvenet bocsátott el az ötvenöt katonai és civil tanácsadó közül, de Arafat volt rámalláhi irodájának ezer munkatársa a helyén maradt. Megfigyelők szerint Abbásznak ez az első komoly lépése a politikai reformok irányában, amelyet a radikális palesztin csoportok követelnek.

Shiri Zsuzsa (Jeruzsálem), MR

Comments are closed.