Forrás: MNO

Bezárás | Nyomtatás

Abbász sikertelen tárgyalásai

2005. január 20. (8. oldal)

Hírösszefoglaló

A palesztin fegyveres szervezet közlése szerint pozitív légkörben, de érdemi eredmény nélkül zajlottak le a Hamász és Mahmúd Abbász közötti kedd esti tárgyalások az izraeli célpontok elleni támadások beszüntetéséről.

A Hamász meg fogja vizsgálni Abbász tűzszüneti felhívását

– jelentette ki tegnap Musir al-Maszri Hamász-szóvivő. Hasonlóan nyilatkozott az Iszlám Dzsihád, amely szintén résztvevője volt az Abbász kezdeményezte keddi találkozónak. A megbeszélés a Gázai övezetben zajlott. Abbász újabb találkozóra készül palesztin szervezetekkel, köztük a Hamásszal is, amely az előző napi tárgyalásokat követően is folytatta az Izrael elleni támadásokat. Nabil Saat palesztin külügyminiszter ennek ellenére derűlátóan vélekedett egy megállapodás esélyéről. “Megalapozott a bizalmam abban, hogy ez létrejöhet, mégpedig egészen rövid időn belül. Úgy vélem, a palesztin és az izraeli nép egyaránt békére és biztonságra vágyik, és arra, hogy folytatódjon a békefolyamat” – mondta.

Palesztin biztonsági erőket vezényelnek a Gázai övezet és Izrael határára annak érdekében, hogy elejét vegyék az erőszakcselekményeknek – jelentette be a palesztin biztonsági erők gázai övezeti főnöke. Abderrazek Madzsaide tegnapi rádiónyilatkozatában elmondta, hogy már javában folynak ennek előkészületei, de nem közölte, mikortól teljesítenek szolgálatot a palesztin biztonsági erők a határtérségben.

Közben kiderült, az izraeli belbiztonsági szolgálat, a Sin Bét ügynöke volt az az izraeli személy, akit kedden este megölt egy öngyilkos palesztin merénylő a Hamász megbízásából. Az izraeli közszolgálati rádió jelentése szerint ez az áldozat az első Sin Bét-ügynök, akivel palesztinok végeztek a mostani palesztin felkelés kitörése, 2000 szeptembere óta.

Kiadja a Nemzet Lap és Könyvkiadó Kft. © 2001

Comments are closed.