Forrás: MNO

Bezárás | Nyomtatás

Kemény vizsga várt Condoleezza Rice-ra

2005. január 19. (8. oldal)

Munkatársunktól

Főként az iraki háborúra és a terrorizmusra vonatkozó kérdésekkel bombázták tegnap szenátusi meghallgatásán a leendő amerikai külügyminisztert. A tudósítások szerint demokrata oldalról valóságos vallatásnak vetették alá Condoleezza Rice-ot, akinek kinevezése azonban aligha lehet kérdéses.

Az iraki háborúhoz vezető hibás titkosszolgálati jelentéseket helyezték támadásaik középpontjába a demokrata szenátorok, akik könyörtelen vallatás alá vetették tegnapi meghallgatásán Condoleezza Rice leendő amerikai külügyminisztert. A „vizsgán” többen felvetették, hogy főtanácsadóként a politikus asszony igen befolyásos tagja George Bush elnök környezetének, így a hibákért őt is felelősség terheli. A résztvevők hangot adtak azon elvárásuknak is, hogy külügyminiszterként Rice mielőbb tisztázza Washington szándékait Iránnal, Észak-Koreával, az izraeli-palesztin békefolyamattal kapcsolatban, valamint olyan kérdésekben, mint Afrika megsegítése vagy az AIDS elleni küzdelem.

Rice úgy fogalmazott, külügyminiszterként nagyobb hangsúlyt helyezne „a diplomácia, a demokrácia és a szabadság” kérdéseire. Hozzátette, 2001. szeptember 11-e sorsfordító időpont volt az egész világ számára, amikor is fel kellett ismerni, hogy a legnagyobb kihívás a diktátorok és a terrorizmus elleni harc, valamint az, hogy „megőrizzük a békét és a jólétet a fiatal generációnak”. Mint fogalmazott, „eljött az ideje, hogy eleget tegyünk a kihívásoknak, s biztonságosabbá, szabadabbá tegyük a világot”. Utalva a terrorizmus elleni harcra vonatkozó kemény kérdésekre, a meghallgatáson részt vevő George Allen virginiai republikánus szenátor úgy vélte, a demokraták az „ütünk, majd elfutunk” taktikáját választva próbálták sarokba szorítani Rice-ot.

A Bush-párti politikus szavai többek között annak a demokrata szenátornak a felvetésére is vonatkoztak, aki szerint valós válaszokat kell végre adni arra a kérdésre, miért is indult háború Irak ellen.

Kiadja a Nemzet Lap és Könyvkiadó Kft. © 2001

Comments are closed.