Forrás: Magyar Rádió

Izraeli ultimátum Abbásznak

2005. január 18., kedd 11:35

214 olvasás

Mahmud Abbász palesztin elnök elrendelte, hogy alakítsanak egy különleges katonai egységet, amely megakadályozná a szélsőséges szervezetek rakétatámadásait.

Mahmud Abbász palesztin elnök elrendelte, hogy alakítsanak egy különleges katonai egységet, amely megakadályozza, hogy a szélsőséges szervezetek rakétákat és gránátokat lőjenek. Az új 5-700 tagú különítmény ott fog táborozni, ahonnan a rakétákat kilövik – jelentették palesztin források.

Közben Izrael türelmi időt adott az új palesztin elnöknek, hogy leállítsa a palesztin terrorcsoportokat – közölte Jeruzsálemben egy magas rangú kormánytisztviselő. Az illetékes kijelentette: a palesztinok nagy árat fognak fizetni, ha Mahmúd Abbasz a haladék letelte után sem lép fel a radikálisok ellen.

Hétfőn Mahmud Abbász találkozott a genfi békekezdeményezést létrehozó izraeli politikusokkal, és azt mondta nekik, hogy néhány hétig, talán egy hónapig is eltart a palesztin kormány és a biztonsági erők átszervezése, de szándékában áll beavatkozni. Ahmed Korei miniszterelnök azt nyilatkozta, hogy a gázai fegyveres harcok résztvevőit meg fogják büntetni.

Izraeltől a célzott kivégzések megszüntetését kérik a palesztinok, de kormányzati források szerint Izrael csak akkor újítja fel a kapcsolatokat, ha fellépnek a szélsőséges fegyveres csoportok ellen. Közben egy új közvélemény-kutatás szerint a palesztinok többsége, 54 százaléka támogatja a két nép, két állam gondolatát, az 1967-es vonalakon belül, határrendezésekkel és a menekültek tömeges visszatérése nélkül, ami Arafat halála óta komoly elmozdulást jelent a megbékélés irányába.

Shiri Zsuzsa (Jeruzsálem), MR

Comments are closed.