Forrás: Magyar Rádió

Irán nem ijedt meg az amerikai fenyegetéstől

2005. január 18., kedd 15:43

702 olvasás

Nem zárta ki az Irán elleni katonai fellépés lehetőségét George Bush amerikai elnök arra az esetre, ha a teheráni kormány továbbra sem ad megfelelő tájékoztatást atomprogramjáról. Irán elutasítja az amerikai gyanúsítást, hangsúlyozva, hogy atomprogramja békés célú, az ország energiaellátását szolgálja.

Irán nem riad meg az amerikai fenyegetésektől, Amerikának fogalma sincs arról, hogy mekkora katonai erőt is képviselünk – ezek Ali Samhani védelmi miniszter szavai, amelyek az újkeletű iráni-amerikai feszültség bizonyítékaiként is fölfoghatóak. A közvetlen előzmény, hogy Bush amerikai elnök egy friss nyilatkozatban nem zárta ki Irán megtámadásának lehetőségét, mégpedig arra hivatkozva, hogy a teheráni vezetés nem játszik nyílt lapokkal, különösképpen a fegyverkezési programjait illetően nem.

Jóllehet, Teheránban hivatalosan messzemenően cáfolják, hogy az ország tömegpusztító fegyvereket kíván gyártani, vagy hogy továbbra is bírna biológiai vagy vegyi fegyverekkel, ám a védelmi miniszter idézett szavai – nyugati füllel hallgatva őket – újabb kétségeket ébreszthetnek Amerikában. Mert ugye Samhani mégiscsak azt üzente a keddi nyilatkozatával, hogy Irán képes magát mindenféle támadástól megvédeni és az ellenséget megsemmisíteni.

Az iráni kormány atomenergetikai főtanácsadója korábban azt mondta, hogy ha Irán nukleáris fegyver gyártására törekedne, akkor arról a külföldnek már rég bizonyítékai lennének, az ügyet az ENSZ Biztonsági Tanácsa elé vitték volna, de senki nem vitte oda és ez nem lehet véletlen.

Állítja, hogy egyetlen más ország sem szolgáltatta még ki magát a nemzetközi ellenőrzésnek olyannyira, mint éppenséggel Irán és soha senki, semmilyen jelét sem találta annak, hogy hazájában, Iránban atomfegyvergyártásra törekednének, sőt, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség már le is akarja zárni az Irán-dossziét.

Ali Ahbar Saléhit, az iráni kormány atomenergetikai főtanácsosa szerint évtizedekkel ezelőtt éppen az amerikaiak erőltették Iránra, hogy kezdjen támaszkodni az atomenergiára. Valóban érdemes rá támaszkodni, mert az olajtól való jelenlegi függőség már káros. Irán az atomenergia nyerése érdekében fölhasználhatja nagy mennyiségű uránkészleteit – mondta a főtanácsos.

Sirin Ebadi, a Nobel Békedíjjal kitüntetett iráni jogásznőt minap az úgynevezett forradalmi törvényszék elé idézték meg nem nevezett vádak alapján. A jogásznő közölte, hogy nem tartja legitimnek ezt a főként papokból álló bíróságot és esze ágában sincs megjelenni előtte.

Az iráni védelmi miniszter egyébként, ha nem is kategorikusan, de közvetetten cáfolta a New Yorker című amerikai magazin oknyomozó riportjának állításait, miszerint amerikai kommandósokat vetettek be már Iránban, hogy a titkos fegyverprogram nyomára jussanak. Más szóval, az amerikaiak már ott vannak, ahogy annakidején ugyanilyen kommandósok előzték meg és készítették elő Irakban is a nagy amerikai valóságos háborús támadást.

Háború lesz Irán ellen? Nos ez a kérdés kezd komollyá válni, de nem kizárt, hogy a potenciális háborúzó felek csupán blöffölnek, mert talán valójában egyikük sem akar igazi háborút.

A Pentagon tagadja, hogy felderítőket küldött volna Iránba

A Pentagon egyértelműen cáfolta, Bush elnök viszont nem egyértelműen nyilatkozott Seymour Hersh újságíró információit illetően, miszerint a Bush-kormányzat már tavaly nyáron felderítő egységeket küldött volna Iránba, hogy több mint háromtucat célpontot azonosítson esetleges katonai légitámadásokhoz.

A Pentagon írásos nyilatkozatot tett közzé, amelyben a többi között az olvasható, hogy Irán látszólagos nukleáris ambíciói és terrorista szervezeteknek nyújtott támogatása olyan globális kihívás, amely annál sokkal fontosabb kezelést igényel, mint amit Hersh a New Yorker cikkében leír.

Különben is, állítja a Pentagon közleménye, a cikk hemzseg az alapvető ténybeli tévedésektől és ez az egész írás hitelességét ássa alá. Ugyanígy visszautasítja a védelmi minisztérium a cikk azon állítását is, miszerint Douglas Faith védelmi államtitkár izraeli tervezőkkel és tanácsadókkal közösen dolgozik azon, hogy felderítsék Iránon belül a potenciális vegyi, nukleáris és rakétacélpontokat.

Faith és Izrael között nincs kapcsolat – állítja a Pentagon, amely összeesküvési teóriák gyártásával vádolja Seymour Hersht. Bush elnököt hétfőn késő este két televíziós hírműsor is megkérdezte a cikkről, illetve az ennek nyomán máris kibontakozó ügyről.

Az ABC híradójának az elnök csak annyit mondott, hogy nem olvasta a szóban forgó cikket. Az NBC híradóban viszont már azt mondta, hogy az Egyesült Államok kormányzata diplomáciai eszközökkel igyekszik kezelni az iráni problémát. Ugyanakkor az elnök nem zár ki semmiféle más megoldást sem.

Zentai Péter (Teherán), Járai Judit (Washington), MR

Comments are closed.