Forrás: MNO

Bezárás | Nyomtatás

Titkos hírszerzés Iránban?

Amerika megelőző csapáshoz gyűjthet bizonyítékokat · Rendszeresek a légtérsértések

2005. január 18. (8. oldal)

Zord Gábor László

A Bush-kabinet neokonzervatívjai támadásra készülnek Irán ellen – állítja bennfentes forrásokra hivatkozva egy tekintélyes amerikai újságíró, aki a hírhedt Abu Graib iraki börtönben történt visszaélések tálalásával tette le a névjegyét.

Seymour Hersh még vasárnap, a CNN hírtelevízió Late Edition műsorában osztotta meg a nézőkkel információit, bennfentes forrásokra hivatkozva. Eszerint az amerikai elnök felhatalmazása alapján még a nyáron intenzív katonai hírszerző tevékenység vette kezdetét Iránban, hogy minél többet tudjanak meg az iszlám ország tömegpusztító fegyvereiről és rakétáiról, mielőtt megelőző csapásokat rendelnének el ellenük. A műveletekkel mintegy három tucat célpontot jelölnek ki, amelyek légicsapásokkal vagy rövid időtartamú kommandós akciókkal lennének megsemmisíthetők – állítja az újságíró, aki szerint a tervek mögött ugyanaz, főként a Pentagonban csoportosuló neokonzervatív lobbi áll, amely elérte Irak lerohanását is. Hersh szavai szerint ugyanakkor az iraki hírszerzési kudarc tanulságait levonták, és most valódi bizonyítékokat akarnak.

A Fehér Ház reakciója szerint Hersh “nem valós tényekre alapozza következtetéseit”, ám ehhez hozzáteszik: a történelem fordulópontjain egyetlen elnök sem vetette el a fegyveres erő alkalmazását. Bár korábban mind amerikai, mind izraeli források hírt adtak az Irán elleni készülődésről, a veterán újságíró megnyilatkozásának hitelességéhez jóval kevesebb kétség férhet. Ő maga azzal magyarázza a korábban már megbízhatónak minősült kiszivárogtatók viselkedését, hogy azok a nyilvánosság útján szerettek volna tenni valamit az általuk veszélyesnek vélt tervek megvalósulása ellen.

Kívülállók nehezen ítélhetik meg, hogy az Irán elleni amerikai katonai tervezés és felderítés közelgő katonai akció előjele, vagy csak a Pentagon normál eljárásáról van-e szó. Az újságíró nyilatkozatával egybecseng néhány korábbi iráni közlemény, melyek szerint az amerikaiak mostanában sokszor sértik meg légterüket “nukleáris létesítményeik után kutatva”.

Kiadja a Nemzet Lap és Könyvkiadó Kft. © 2001

Comments are closed.