Forrás: Index

Abbász letette elnöki esküjét

január 15. 13:31

[MTI]

Mahmúd Abbász palesztin elnök letette szombaton a hivatali esküt Rámalláhban, és szorgalmazta, hogy mind a palesztin, mind az izraeli fél hirdessen tűzszünetet. Sürgette egyúttal az izraeli-palesztin béketárgyalások felújítását.

Az előző palesztin elnök, Jasszer Arafat halála nyomán rendezett múlt vasárnapi elnökválasztáson Abbász nagy fölénnyel győzött, de a jelek szerint egyelőre kevés befolyása van a palesztin szélsőségesekre, akik csütörtökön újabb merényletet követtek el a Gázai övezet határán. Abbász rossz előjelek közepette vette át hivatalát, hiszen az izraeli kormány egy nappal az új palesztin elnök beiktatása előtt jelentette be, hogy befagyasztja kapcsolatait a palesztin vezetőkkel, amíg nem fékezik meg a szélsőséges palesztin mozgalmak és csoportok terrorakcióit.

Abbász elítélte beiktatási beszédében a palesztin merényleteket, de elítélte egyúttal az izraeli megszálló erőket is. „Elítéljük az erőszakcselekményeket, akár az izraeli megszálló erők követik el, akár egyes palesztin csoportok válaszakcióiról van szó” – jelentette ki. Hangsúlyozta: az erőszak akadályozza a komoly békefolyamat elindulását.

Ezúttal nem tett említést arról, miként kívánja elérni a palesztin szélsőségesek terrorcselekményeinek leállítását, de egy korábbi nyilatkozataiban azt mondta, hogy nem erő alkalmazásával, hanem „a meggyőzés eszközével”.

Comments are closed.