Forrás: MNO

Valutanunió Izraellel?

Verheugen javítana a „megromlott európai-izraeli kapcsolatokon”

2005. január 14. 7:25

Keresztes Lajos

Günther Verheugen megdöbbentő javaslattal állt elő az Internationale Politik című szaklapban. Az unió iparügyi biztosa arra szólította fel a német politikusokat, hogy törekedjenek Izrael minél teljesebb uniós integrációjára. A valutauniót sem tartotta hosszútávon kizárhatónak, mert az Egyesült Államok képtelen garantálni Izrael gazdasági jövőjét – olvasható a Die Pressében.

A konzervatív osztrák lapban Wolfgang Böhm Valutaunió Izraellel? című írásában mutatja be Günther Verheugen iparügyi biztos meglepő javaslatát. Verheugen megdöbbentő javaslattal állt elő az Internationale Politik című szaklapban. A sokat mondó „Európának világhatalommá kell válnia” című interjúban arra szólította fel a német politikusokat, hogy törekedjenek Izrael minél teljesebb uniós integrációjára. Verheugen elképzelhetőnek tartja, „hogy Izraelt integrálják az európai gazdasági struktúrákba”, s akár azt az „ország teljes jogú részvételét a belső piacban”. A valutauniót sem tartotta hosszútávon kizárhatónak.

Brüsszelben azzal magyarázzák Verheugen kezdeményezését, hogy ezzel a javaslattal javítani kíván az legutóbbi időkben erőteljesen megromlott európai-izraeli kapcsolatokon.

Az egykori bővítési bizos úgy érvel, hogy az Egyesült Államok ugyan katonai védőernyőt képes Izrael fölé borítani, de az ország gazdasági jövőjét képtelen garantálni. Az unió 33 százalékkal részesedik az izraeli külkereskedelemből, míg az Egyesült Államok a politikai támogatás ellenére 28,6 százalékkal.

A javaslat egyik hiányossága, hogy csak EU-tagállamok léphetnek be a valutaunióba. Ráadásul a GDP 108 százalékát meghaladó államadóssággal Izrael megsérti a Maastrichtban előírt 60 százalékos határt. Ugyanakkor az EU-képviselet által megrendelt közvéleménykutatás tanúsága szerint az izraeliek 80 százaléka támogatja a kapcsolatok szorosabbra fűzését az unióval.

Kiadja a Nemzet Lap és Könyvkiadó Kft. © 2001-2005

Comments are closed.