Forrás: Magyar Rádió

Előbb a szíve, majd a pénztárcája nyílt meg

Nemcsak a központból lehet védhető a műemlék

2005. január 13., csütörtök 11:07

135 olvasás

Nagyon szép példa, hogy egy győri orvos magánerőből hozatott rendbe egy út menti keresztet, mert nem bírta nézni, hogy egyre rosszabb állapotban van.

Beled címereRégi, míves parasztházak, kereskedőházak, vagy éppen út menti keresztek omladoznak a falvakban, miután központi védelemre „nem méltók”, helyben pedig senki sem gondol a védelmükre. Lesz-e, lehet-e változás?

A megye egyik községében, Beleden, az önkormányzat rendezni kívánja a pusztuló zsidó kereskedőházak sorsát, de van olyan polgár is, aki nem vár a közösségre. Somogyi Tivadar nőgyógyász, győri lakos egy út menti keresztet magánerőből megmentett és felújított: „A Szigetközben van víkendházunk, és útközben mindig szomorúan láttuk, hogy ez a Szűz Mária szobrát magába foglaló építmény egyre rosszabb állapotban van, düledezik. Én azt mondom: egy nemzet akkor tudja a jelenét igazán megélni és a jövőjét megcsinálni, ha a múltját nem tagadja. Persze, ez pénzbe is kerül, de én azt szeretném kiemelni: amikor az ember megkéri a kőművest, vagy aki a díszeket csinálja rá, és elmondja, hogy milyen célból csinálja – ebben a pillanatban az emberek szíve megnyílik, – és nemcsak a szívük, hanem a szó jó értelmében a pénztárcájuk is. Amikor megtudták, hogy mi csináljuk, a saját pénzünkből csináltatjuk, akkor önköltségen, sőt volt amit önköltség alatti áron csináltak meg.”

Dezsényi Péter – Kossuth Rádió – Napközben

Comments are closed.