Forrás: Magyar Rádió

Súlyos válságot okozhatnak a Szíriának szánt orosz rakéták

2005. január 12., szerda 18:20

390 olvasás

A Szíriának szánt orosz rakéták miatt feszültté válhat nemcsak az orosz-izraeli viszony, hanem Moszkva és Washington kapcsolata is.

Súlyos, de egyelőre csak a színfalak mögötti válság bontakozik ki Oroszország és Izrael között az Iszkander-E típusú orosz rakéták Szíriának tervezett eladása miatt. Egyelőre elmaradt az orosz külügyminiszter-helyettes tervezett jeruzsálemi tárgyalása, Izrael hazarendelte moszkvai nagykövetét és ellenlépéseken töri a fejét. Ha ugyanis Szíria a demarkációs vonal mentén felállítja ezeket a 280 kilométer hatósugarú, szuperpontos modern rakétarendszereket, akkor azokkal egyszerűbben elérhetik nemcsak az izraeli nagyvárosokat, hanem a sivatagban lévő izraeli atomközpontot is, vagyis alaposan megváltoznának a stratégiai erőviszonyok a Közel-Keleten.

Lapértesülés szerint a most kifejlesztett Iszkandereket idén kezdik az orosz hadseregben alkalmazni, de a megfelelő széria nagysághoz szükség lenne külső megrendelőkre. Szíria már régen vágyik valami ilyesmire és a múlt héten jelezte, egy nagyobb fegyverzetcsomag keretében vásárolna a felajánlott rakétákból. Ezt persze orosz hivatalos szervek nem erősítették meg, de ebben a szakmában nem a hivatalos információk a döntők.

A lap szerint hordereje miatt az ügy nemcsak az orosz-izraeli, hanem az orosz-amerikai kapcsolatokat is igen érzékenyen érintheti.

Nemes Gábor (Moszkva)

Comments are closed.