Forrás: Magyar Rádió

A Fatah tűzszünetet szorgalmaz

2005. január 11., kedd 21:10

172 olvasás

Az újonnan megválasztott palesztin elnök számíthat az Egyesült Államok segítségére, de ez attól függ, hogyan vezeti majd népét.

Tűzszünetet szorgalmazott Izraellel a Fatah palesztin szervezet, amelynek jelöltjét, Mahmúd Abbászt vasárnap megválasztották a palesztin hatóság elnökének.

Nabíl Saat palesztin külügyminiszter elmondta, hogy a fegyvernyugvást nemzetközi felügyelet alatt képzelik el.

A Fatah központi bizottságának Rámalláhban megrendezett ülésén a testület felkérte Abbászt arra, hogy dolgozzon a palesztin nemzeti egység megteremtéséért.

Az USA segít Abbásznak, de nem feltétel nélkül

Bush amerikai elnök a The Wall Street Journal című lapnak adott nyilatkozatában elmondta, hogy minden támogatást megadnak Mahmúd Abbásznak, ha a demokratikus úton halad és békére törekszik Izraellel.

Röviddel az interjú után George Bush meghívta Washingtonba az új palesztin vezetőt. A néhai Arafattal annak idején nem volt hajlandó tárgyalni.

A palesztin fegyveres csoportok folytatják akcióikat

A palesztin fegyveres csoportok közölték, hogy készek együttműködni a palesztin elnökkel, de folytatják támadásaikat Izrael ellen.

A Hamász és az Iszlám Dzsihád bojkottálta a hétvégi szavazást, most azonban támogatásáról biztosította Mahmúd Abbászt.

Palesztin fegyveresek máris aknagránátokkal lőttek egy zsidó települést a Gázai övezetben, alig néhány órával azután, hogy az új palesztin elnök békét ajánlott Izraelnek.

A támadás idején a zsidók éppen reggeli ájtatosságukat végezték zsúfolt imaházukban. Egy izraeli telepes szerint senki sem sérült meg. Nem történt sérülés Szderót izraeli városban sem, ahová házi készítésű rakéta csapódott be.

A Hamász radikális palesztin szervezet bejelentette, hogy az ő emberei voltak a támadók.

MR

Comments are closed.