Forrás: Magyar Rádió

Világszerte üdvözölték Abbász győzelmét

Magyar megfigyelők is voltak

2005. január 10., hétfő 17:37

420 olvasás

Világszerte üdvözölték Mahmúd Abbasz győzelmét a palesztin elnökválasztáson. Az Izraeli Munkapárt elnöke jelentős változásokat vár. Simon Peresz mérsékelt, intelligens és tapasztalt vezetőnek nevezte az új elnököt.

Hivatalosan is bejelentették, hogy Mahmúd Abbasz nyerte a palesztin elnökválasztást. A Palesztinai Felszabadítási Szervezet vezetője a voksok 62,32 százalékát szerezte meg. Ellenfele, Musztafa Bargúti kevesebb mint 20 százalékot kapott.

A közelmúltban elhunyt Jasszer Arafat politikai örökösének tartott Mahmud Abbasz már megkezdte munkáját: felkérte Ahmed Korei miniszterelnököt, hogy készítse elő az új kormány megalakítását. Korei azt mondta, hogy az elnökválasztás eredménye azok győzelmét jelenti, akik a béke, a demokrácia és a nemzeti egység hívei.

A palesztin fegyveres csoportok is közölték, hogy készek együttműködni az újonnan megválasztott palesztin elnökkel, de folytatják támadásaikat Izrael ellen. A Hamász és az Iszlám Dzsihád bojkottálta a szavazást, most azonban együttműködési szándékukat hangoztatták, és azt kérték az immár hivatalosan is győztesnek nyilvánított Abbasztól, hogy hajtson végre reformokat és harcoljon a korrupció ellen.

Közben washingtoni látogatásra hívta meg Mahmúd Abbaszt az Egyesült Államok elnöke. George Bush közölte, hogy szívesen üdvözölné Mahmúd Abbaszt a Fehér Házban. Arafattal annak idején nem volt hajlandó tárgyalni az amerikai elnök. Abbász rövid miniszterelnöksége idején, 2003 nyarán már járt a Fehér Házban az amerikai elnök vendégeként.

George Bush az államiság felé tett fontos lépésként értékelte a palesztin elnökválasztást, és megígérte, hogy segíteni fog a megválasztott elnöknek az Izraellel megújítandó békefolyamat előmozdításában.

Az amerikai elnök szabadnak minősítette a választást és azt mondta, ez is bizonyítéka annak, hogy az emberek a Közel-Keleten is demokráciát akarnak, s az Egyesült Államok pedig – ígérte Bush – készen áll arra, hogy segítsen a palesztin népnek álmai megvalósításában.

Az első kommentárok szerint ez több mint 200 millió dolláros segélyt jelent az idén. Az elnök szerint a mostani elnökválasztás, illetve a néhány hónap múlva sorra kerülő parlamenti választás elengedhetetlen egy szuverén független demokratikus és békés palesztin állam létrehozásához. Egy olyan államéhoz, amely egy biztonságban élő Izrael mellett létezik.

Bush elnök felszólította Izraelt is és az arab államokat is a segítségre. Izraelnek segítenie kell – mondta az elnök a ciszjordániai és gázai humanitárius és gazdasági helyzet javításában. Az arab államoknak pedig konkrét lépéseket kell tenniük annak érdekében, hogy az Izraelt támadó palesztin radikálisok ne kapjanak több támogatást.

Colin Powell külügyminiszter egy vasárnap déli televíziós interjúban, amelyet Nairobiból, Kenya fővárosából adott, ahol a szudáni béke-megállapodás aláírásán vett részt, amellett érvelt, hogy Izraelnek kellene bizalomnövelő intézkedéseket tennie most, például több palesztin foglyot kellene szabadon bocsátania.

Jordánia az reméli, hogy a választással elindított demokratikus folyamat egy önálló palesztin állam létrehozásához vezet. Az Arab-öböl államai is üdvözölték az eredményt.

Az Európai Unió is üdvözölte, hogy a Fatah mozgalom jelöltje került a palesztin hatóság élére.

Az orosz kormány különmegbízottja azt hangsúlyozta, hogy a palesztinok a konfliktusok politikai rendezésére szavaztak.

Magyarország azt várja az újonnan megválasztott palesztin elnöktől, hogy javítsa a biztonságot, és határozottan lépjen fel a szélsőségesek ellen – olvasható a Külügyminisztérium közleményében. A tárca állásfoglalása szerint Mahmud Abbász olyan egyéniség, aki képes lehet a megakadt békefolyamat újraindítására, ha ehhez kellő segítséget kap Izraeltől és a nemzetközi közösségtől.

A több száz külföldi között magyar megfigyelők is voltak a palesztin elnökválasztáson.

– Milyen választás volt ez a hétvégén a palesztin területen? Sokak szerint történelmi lehetőség nyílt a palesztinok előtt, tudtak ezzel élni a helyiek?

Abbász szimpatizáns a kampány véghajrájában

Fotó: Marosi Antal- Meggyőződésem, hogy igen, válaszolja a megfigyelők egyike, Csapody Miklós országgyűlési képviselő, aki így folytatja: Európai vagy magyar szemmel technikai szempontból persze nem mindegy, hogy, melyik választás nem hagy maga után kívánnivalót. Itt azonban egészen különleges belső körülményekre, politikai, katonai, biztonságpolitikai, technikai, adminisztratív körülményekre kell tekintettel lenni. Itt Kelet-Jeruzsálemben voltak problémák, ezek regisztrációs, tehát nem rendzavarásos, hanem politikai problémák voltak. Egy csomó embert nem ott regisztráltak, ahol korábban gondolták, ez némi keveredést okoz, de azt sem hallgathatom el, hogy Kelet-Jeruzsálemben és a szűkebb környékünkön 110 ezer palesztin szavazóból mindössze 5-6 ezren szavazhattak. Nagyon nagy reményekkel vannak itt a térségben és a palesztin választók körében is Mahmúd Abbász személye iránt, akit Arafat politikai örökösének tekintenek. Ugyanakkor személyétől függetlenül mindenütt hangsúlyozták palesztin partnereink is, a rendőrtől mondjuk a parlamenti képviselőig, hogy ez számukra, mint az első elnökválasztás rendkívüli fontosságú.

– Lehetett olyat olvasni a sajtóban, hogy európai szemmel furcsának tűnhet, hogy a választópolgárok tulajdonképpen csak azt az egy jelöltet ismerték, akire később aztán a szavazatukat is leadták, tehát nem volt az jellemző, hogy a kampányban megismerték az összes lehetséges jelöltet.

– Pedig megismerték! Az persze igaz, hogy Mahmúd Abbász felfutása, kampányjelenléte rendkívüli mértékű volt, amihez képest a többieké elenyészőnek mondható. Nem tapasztaltunk sem olyasmit, hogy itt úgynevezett egypárti választás, lenne, nincsenek pártok egyébként éppen azért, mert Mahmúd Abbasz a legismertebb és a legtekintélyesebb jelölt, világos, hogy úgy a palesztin, mint az izraeli sajtó elsősorban az ő jelképes alakját ismertette meg mindenkivel.

Járai Judit (Washington), Benkő Andrea, MR

Comments are closed.