Forrás: MNO

Bezárás | Nyomtatás

A választás békeüzenet – véli Khaled Ghazal

2005. január 11. (8. oldal)

Sitkei Levente

Ez a palesztin nép üzenete: békét akarunk – jelentette ki lapunk kérdésére Khaled Ghazal Budapestre akkreditált palesztin nagykövet, aki szerint Mahmúd Abbász elnökké választása azt jelzi, a nép elutasítja az erőszakot és az azt támogató szervezeteket is.

Mahmúd Abbász kampánya során egyértelműen kiállt az intifáda beszüntetése mellett, ugyanis csak erőszakmentesen lehet folytatni a béke felé vezető utat – mondta a nagykövet. Hozzátette: az új elnök ragaszkodik az útiterv folytatásához, amely a 2005-ös évre független palesztin állam létrehozását tűzte ki célul. “Biztonságot, rendet akarnak a palesztinok, nem polgárháborút” – jelentette ki Khaled Ghazal. Elmondta ugyanakkor, a lakosság nagyon boldog, hogy véget ért a törvényen kívüli állapot, s végre újra van elnöke Palesztinának.

A nagykövet kiemelte, Mahmúd Abbásznak nincs könnyű dolga, hogy egységbe kovácsolja a népet, kövesse az útitervet, emellett szót értsen az izraeliekkel. Elmondta, ő derűlátó a választási eredmények tudatában. Az útiterv rendelkezései között megtalálható, hogy a palesztinok felhagynak a terrorizmussal, “azt leírták, hogy állítsuk meg a fegyvereseket, csak azt nem, hogyan tegyük ezt meg” – közölte a nagykövet. Bizakodását fejezte ki, hogy az új elnök eredményes tárgyalásokat tud folytatni a Hamásszal és az Iszlám Dzsiháddal, “főként, miután kiderült, a nép nem támogatja az ő útjukat”.

A jövőről Khaled Ghazal elmondta, Mahmúd Abbász azonnal munkába állt, s már egyeztette is Abu Ala (Ahmed Korei) miniszterelnökkel az új kormány névsorát. “Bizonyos posztokon változni fog a kabinet összetétele, s júliusban parlamenti választásokat is tartunk” – mondta a diplomata. Hozzátette: augusztus 4-én a legerősebb palesztin politikai erő, a Fatah kongresszust tart, amely meghatározza a követendő programot, és tisztújítást is végrehajtanak. “A harcunkhoz azt várjuk, hogy a nagyvilág is hozzáteszi a maga részét, anyagi és erkölcsi támogatást várunk a külföldi országoktól s azt, hogy gyakoroljanak nyomást Izraelre az útiterv betartása céljából” – mondta Khaled Ghazal. Felhívta a figyelmet, hogy a rafahi határátkelő hónapok óta zárva van, ezt a problémát pedig szerinte minél előbb meg kell oldani.

Kiadja a Nemzet Lap és Könyvkiadó Kft. © 2001

Comments are closed.