Forrás: MNO

Több közel-keleti ország is szerezhetett nukleáris technológiát?

Az észak-amerikai lapok szemléje

2005. január 10. 10:28

Simon Zoltán

Egy szaúdi diplomata fia követte el a december 21-i moszuli öngyilkos merényletet, miközben apja tisztában volt vele, hogy “amerikaiakat ölni” megy Irakba – állítja a Weekly Standard. Az Amerikai Külpolitikai Tanács szerint Szaddam Husszein magas rangú hívei Kaddafi Líbiájában találtak menedéket maguknak.

Weekly Standard

Szaúd-Arábia hivatalosan az Egyesült Államok partnere a terror elleni harcban. Most azonban kiderült, hogy a december 21-i moszuli öngyilkos merényletet egy szaúdi diplomata fia követte el, és apja tudott fia azon tervéről, hogy “amerikaiakat ölni” megy Irakba. Arab médiaforrások szerint ráadásul az Irakban ügyködő öngyilkos merénylők túlnyomó része szaúdi.

American Foreign Policy Council

Izraeli vezetők szerint az Abdul Kader Khan pakisztáni tudós által vezetett, és a hatóságok által 2004-ben felgöngyölített nukleáris kartell több közel-keleti országnak is átadhatott nukleáris “komponenseket és fegyverzetet” – írja az Amerikai Külpolitikai Tanács. Potenciális célállomásként ugyan főleg Iránt szokás említeni, a Moszad egyik volt vezetője szerint azonban Szíriát, Szaúd-Arábiát és Egyiptomot is szemügyre kellene venni ebből a szempontból.

Ugyancsak az Amerikai Külpolitikai Tanács írja, hogy úgy tűnik: Szaddam Husszein Baath pártjának magas rangú tisztviselői új menedéket találtak maguknak Muammar Kaddafi Líbiájában. A hírek szerint a Szaddam hívei Tripoliban a régi iraki nagykövetséget alakították át főhadiszállássá, ahonnan pénzt, utasításokat és felkelőket küldenek Irakba. Emellett még a különböző terrorszervezetekkel, pl. a Hamasszal, való kapcsolatok ápolásáról is innen gondoskodnak.

b>Washington Times

Most látott napvilágot egy szigorúan titkos észak-koreai dokumentum, mely azzal foglalkozik, hogy mi a teendő egy Észak-Koreát érő támadás esetén. A 2004 áprilisában született dokumentum szerint az egyik legfontosabb ezek közül a teendők közül az, hogy a bunkerekbe menekülő lakosság vigyen magával az észak-koreai diktátort, Kim Dzsong-Ilt, ábrázoló portrékat és szobrokat.

FrontPageMagazine.com

Egy iszlám-szakértő örömmel konstatálja, hogy Hollywood kezdi felfedezni a radikális Iszlámot magának – legalábbis a Fox TV-csatorna (Simpson család, X-Akták stb.) Most a 24 című sorozatban lesznek a muszlimok a rossz fiúk. Ezzel szemben például a Tom Clancy regényéből készült, Sum of All Fears (A rettegés foka) című, 2 évvel ezelőtti hollywoodi filmben még Clancy művének arab terroristái mintegy varázsütésre neonáci terroristákként tűntek fel. Mint kiderült, Phil Alden Robinson rendező így próbált a muszlimok kedvére tenni.

NewsMax.com

George W. Bush elnök Tony Blairrel holtversenyben a legbefolyásosabb ember Nagy-Britanniában, legalábbis a GQ férfimagazin brit kiadásának listája szerint. Tavaly Bush még az első 100-ba sem került be. David Beckham a 8. helyről a 23.-ra esett vissza, míg a legbefolyásosabb nem politikus férfi Rupert Murdoch médiamogul lett az 5. helyen.

Kiadja a Nemzet Lap és Könyvkiadó Kft. © 2001-2005

Comments are closed.