Forrás: MNO

Tart a palesztin elnökválasztás – Mégsem segített Izrael?

2005. január 9. 13:29

MNO

Rendbontás nélkül zajlik a palesztin elnökválasztás. Az 1,8 mililó szavazásra jogosult Jasszer Arafat udódját válaszja meg. A hét induló közül Mahmud Abbász, a Fatah jelöltje a legesélyesebb.

Megkezdődött a palesztin elnökválasztás. A mintegy 1,8 millió szavazásra jogosult Ciszjordániában, a Gázai övezetben és Kelet-Jeruzsálemben választhatja meg a novemberben elhunyt Jasszer Arafat utódját. A szavazóhelyiségek közép-európai idő szerint este hat óráig lesznek nyitva. A külföldön élő több mint négymillió palesztin nem vehet részt a voksoláson.

A palesztin központi választási bizottság szerint Izrael nem teljesítette a választás lebonyolításának segítésére tett ígéretét. Az 1967-ben megszállt városrészben, Kelet-Jeruzsálemben a mintegy 120 ezer lakos közül csak 5500 adhatja le a voksát.

A 20 ezer helyi ellenőrhöz mintegy nyolcszáz nemzetközi megfigyelő csatlakozik, köztük Jimmy Carter volt amerikai elnök és Michel Rocard egykori francia kormányfő. Magyarország hat megfigyelőt küldött az Európai Unió biztosaként, rajtuk kívül két országgyűlési képviselő is részt vesz a voksolás ellenőrzésében.

A hét induló közül Mahmud Abbász, a Fatah jelöltje a legesélyesebb, aki ellenzi a fegyveres harcot és folytatni akarja a párbeszédet Izraellel.

(Info Rádió)

Kapcsolódó cikkekVáltozik-e a helyzet a Közel-Keleten?

Kiadja a Nemzet Lap és Könyvkiadó Kft. © 2001-2005

Comments are closed.