Forrás: Magyar Rádió

Abbász győztesnek nyilvánította magát

2005. január 9., vasárnap 20:49

283 olvasás

Mahmúd Abbász győztesnek nyilvánította magát a palesztin elnökválasztáson, győzelmét pedig a nemrég elhunyt palesztin vezető, Jasszer Arafat emlékének ajánlotta.

A palesztin elnökválasztás hivatalos végeredményére ugyan még várni kell, de a szavazóhelyiségeknél végzett előzetes felmérések szerint Mahmúd Abbász, a Fatah mozgalom jelöltje a szavazatok 65-70 százalékátszerezte meg. Izrael üdvözölte a választás valószínűsíthető kimenetelét.

Az izraeli miniszterelnök-helyettes, Ehud Olmert a CNN hírtelevíziónak nyilatkozva kijelentette: Jasszer Arafat utódja máris nagy kihívás előtt áll; meg kell fékeznie a militáns palesztin csoportosulásokat.

A magyar megfigyelők nem tapasztaltak kirívó szabálytalanságot

Hárs Gábor és Csapody Miklós, aki az Interparlamentáris Unió nevében megfigyelőként szemlélte az eseményeket, nem tapasztalt szavazóköri botrányt.

– Tíz helyen jártunk, ott összesen 15 megfigyelést végeztünk – mondta Rónai Árpád, az egyik magyar megfigyelő. Többé-kevésbé rendben, fegyelmezetten, jól szervezetten mentek a dolgok, tehát azokat az eseményeket, amiket a híradásokban lehetett most látni, akár az izraeli akadályoztatásokról, akár a népesség-nyilvántartóknál történő szavazásoknál mi nem tapasztaltunk, nekünk nem voltak ilyen körzeteink kijelölve.

– A többi nemzetközi megfigyelőktől milyen tapasztalatokról hallott?

– Az izraeli mozgó check pointoknál valóban volt számottevő fennakadás, a népesség-nyilvántartó központokban nagyon-nagyon nehezen indult meg a munka. Voltak olyan helyek, ahol órákra be is zártak, leállították a szavazást, nem találták a neveket, nem tudták összehozni a listákat és a jelentkezőket. Eltérő módon értelmezték a neveket.

– Hogyan látta a palesztin szavazókat?

– Mindenki nagyon pozitív volt, mindenki nagyon lelkes volt, mindenkiben megvan az egészséges bizalom, a remény, hogy ebben az Arafat utáni helyzetben egy olyan erős és Izraellel tárgyalóképes vezetés jön létre, ami végül is a palesztin elképzeléseket, a palesztin követeléseket Izraellel szemben mégiscsak bátorítja és megalapozottá teszi.

MR, Shíri Zsuzsa

Comments are closed.