Forrás: MNO

Bezárás | Nyomtatás

A megszállt nép elnöke

2005. január 10. (8. oldal)

Sitkei Levente

Kevesebb mint másfél hónapot kellett kibírnia a palesztinoknak választott elnök nélkül. A tegnap felhatalmazott Mahmúd Abbásznak szembesülnie kell a rá váró kihívásokkal, amelyek közül a legfontosabb éppen az őt választó nép rokonszenvének megnyerése lesz. Az ugyanis egyelőre bizonyos, hogy Jasszer Arafatot, a Palesztin Hatóság első elnökét nem tudja pótolni senki és semmi.

A hatásköröket egyelőre igen nehéz lenne meghatározni, mivel maga a Palesztin Hatóság létrehozása is csak egy a palesztin függetlenségi harc tétova lépései közül. A hatóság elnöke annyit tesz, hogy képviseli a világ felé a palesztinokat, egyeztet az izraeli miniszterelnökkel, s különböző békekonferenciákon vesz részt az 1993-as oslói megállapodás óta. A Palesztin Hatóság elnöki tisztének betöltése azonban csak egyike volt Arafat számtalan feladata közül. A tegnapi választáson az esélyes jelöltek közül többen nem indultak, a két gázai övezetbeli erős csoportosulás, a Hamász és az Iszlám Dzsihád pedig egyszerűen érdektelennek nyilvánította a versengésben való részvételt. Az elnök így kizárólag az a személy lehetett, akit az Arafat idején kialakult vezetés támogatott. Ő Mahmúd Abbász.

Nem fogja ugyanakkor átvenni nagynevű elődje minden szerepkörét a volt miniszterelnök, mivel mindenki tisztában van vele, hogy sokkal kisebb hatású Arafatnál. A mostani választás eredménye egyébként valószínűleg annyi, hogy sikerült harc nélkül lefolytatni egy tét nélküli választást, amelynek befutója előre nyilvánvaló volt. A megoldáshoz pedig mindez nem viszi közelebb sem a palesztinokat, sem az izraelieket.

Kiadja a Nemzet Lap és Könyvkiadó Kft. © 2001

Comments are closed.