Forrás: Magyar Rádió

Szabadon engedték Bargutit

2005. január 7., péntek 20:44

298 olvasás

Mahmud Abbász, a palesztin elnökválasztás legfőbb esélyese közölte: megválasztása esetén a jelenlegi miniszterelnököt fogja felkérni az új kormány vezetésére.

Több száz híve előtt tartott választási nagygyűlésén ugyanakkor ígéretet tett arra, hogy a megszállt Kelet-Jeruzsálem lesz a jövendő palesztin állam fővárosa.

Közben az izraeli rendőrség kihallgatta, majd szabadon engedte az elnökválasztás második legesélyesebb jelöltjét, Musztafa Bargutit. Az 51 éves orvos, emberi jogi aktivista az al-Aksza mecsetbe indult a pénteki imára.

Az izraeli hatóságok kiűzték Jeruzsálemből a Palesztin Néppárt jelöltjét is, Bászám asz-Szalhit. Az izraeli titkosszolgálat emberei szerint engedélye csak belépésre jogosította, kampányolásra nem.

Izraeli tisztségviselők megismételték, a voksolás idejére minden katona elhagyja a palesztinok lakta településeket. A szavazás biztonságos lebonyolítását 260 külföldi megfigyelő segíti, köztük Jimmy Carter volt amerikai elnök.

Közben palesztin fegyveresek egy izraelit lelőttek, négyet megsebesítettek Ciszjordániában. A Gázai-övezetben az izraeli katonák lőttek le egy palesztint, aki egy zsidó település felé tartott.

MR

Comments are closed.