Forrás: MNO

Bezárás | Nyomtatás

Ismét elkezdik a nácivadászatot

2005. január 8. (1. oldal)

Sitkei Levente – Udvardy Zoltán

Hazánkba utazik a napokban a Simon Wiesenthal Központ igazgatója, hogy tárgyaljon a 2004 nyarán az adatvédelmi biztos fellépése után lefújt nácivadászprogram, az Utolsó esély művelet élére kinevezendő új koordinátorjelölttel – nyilatkozta lapunknak maga Efraim Zuroff.

A központ vezetője kijelentette: soha egyetlen kormányzati szervtől sem kaptak olyan utasítást, hogy fejezzék be az Utolsó esély műveletet Magyarországon. – Péterfalvi Attila adatvédelmi biztos ugyan kijelentette, hogy a program esetleg nem törvényes, ám erről hivatalos értesítést nem kapott intézetünk, így nem látjuk okát, miért ne szabadna folytatni a műveletet – fűzte hozzá. Elmondta: az információikat már átadták a magyar hatóságoknak, és a közeli hetekben új hirdetéseket tesznek közzé egy telefonszámmal, amelyen jelenteni lehet a nácigyanús személyeket a központnak.

*

Efraim Zuroff azt is elmondta, az említett hirdetéseket már korábban meg kellett volna jelentetniük, ám a felmerülő “technikai problémák” miatt ez nem történhetett meg. – Az időközben megszerzett információkat feldolgozzuk, és a hetekben valamilyen nyilatkozatot fogunk tenni – mondta. Azt viszont nem tartotta elképzelhetőnek, hogy az Utolsó esély művelet után egy újabb nácivadászatot tartsanak Magyarországon. – Előbb be kell fejeznünk az előző programot, ám ennek még közel sincs vége – szögezte le a Simon Wiesenthal Központ igazgatója. Hozzáfűzte: Beer Iván távozásával jelenleg senki nem koordinálja a program működését, ám számos jelöltjük van. – Nagyon fontos tudni, hogy a programot folytatni fogjuk, így a napokban Magyarországra utazom tárgyalni egy emberrel, aki a helyi koordinátorunk lehet. Ha ő nem válik be, majd lesz más, számos jelöltünk van – mondta Zuroff.

Mint emlékezetes: az akció során tízezer eurót ajánlottak fel “kompenzációként” azoknak a bejelentőknek, akik segítik a szervezetet ténykedésében, amely – mint kiderült – ellentétes a magyarországi jogi kodifikációval. Péterfalvi Attila a 2004 nyarán megindult adatgyűjtést követően egyértelműen leszögezte: az adatvédelmi törvény alapján jogszerűen nem küldhetők Izraelbe az úgynevezett nácivadász akcióban hazánkban összegyűjtött adatok. Ehhez ugyanis vagy az érintett hozzájárulása kell (ha ez nincs meg, akkor törvényi felhatalmazás), vagy olyan nemzetközi szerződés, amelyben az EU által meghatározott védelmet biztosítja a szerződésben megnevezett ország, márpedig ezt a védelmet Izrael nem biztosítja. Beer Iván, a program hazai irányítója ezt követően felfüggesztette tevékenységét.

A Jobbik Magyarországért Mozgalom 2004 nyarán ismeretlen tettes ellen jogosulatlan adatkezelés miatt büntetőfeljelentést tett a budapesti IX. kerületi ügyészségnél a törvénytelen akciók miatt, ugyanis Beer Iván nyilatkozataiban azt hangoztatta, hogy két esetben (a Jobbik információi szerint három alkalommal) személyesen továbbított adatokat a jeruzsálemi Wiesenthal-központ számára. Kovács Kristóf, a párt jogi kabinetvezetője kifejtette: az ügyészség két ízben is elutasította, hogy megtegye a szükséges lépéseket, azzal az indokkal, hogy nem áll fenn a társadalmi veszélyesség, továbbá arra hivatkozva, hogy az alapítvány nemzetközi szerződés nevében járt el. Kovács hozzátette: nem derült ki, hogy ez esetben állami szerv adott-e felhatalmazást a nemzetközi szerződés betartására. – Nem látható világosan az sem, hogy miért nem indított az ügyben hivatalból eljárást az adatvédelmi biztos – jegyezte meg Kovács.

Kiadja a Nemzet Lap és Könyvkiadó Kft. © 2001

Comments are closed.