Forrás: MNO

Külföld brit szemmel

lzrael a legcsúnyább, Franciaország a legbarátságtalanabb

2005. január 5. 8:20

Jack Corn

Izrael a világ legcsúnyább országa, Franciaország a legbarátságtalanabb, Ausztrália a legbarátságosabb, míg a legszebb Új-Zéland és Kanada – derül ki a londoni Telegraph kérésére készített felmérésből. A megkérdezettek 25 százaléka szerint az USA nem érdemel tiszteletet, mivel politikája helytelen.

A londoni Telegraph nevű napilap felkérésére a YouGov Ltd. közvéleménykutató cég december 17. és 20. között felmérést végzett az angol állampolgárok között. A kérdések arra irányultak, hogy 12 különböző szempont alapján rangsorolják a világ több mint 20 országát.

A 2058 válaszadó nagy többsége szerint Izrael nem érdemli meg a tiszteletet a nemzetközi közösségtől, és a zsidó állam bel- és külpolitikája a legkevésbé demokratikus a kérdőíven szereplő országok között. Izrael az az ország, ahol az angolok leginkább nem akarnak élni, vagy ahova nem szándékoznak szabadságra utazni. Izrael szoros versenyben megszerezte a „világ legcsúnyább országa” kitüntető címet is – írja a Telegraph.

A „világ legbarátságtalanabb országa” büszke elnevezést az angolok toronymagasan Franciaországnak adták a németek és az ebben a kategóriában a harmadik helyre lecsúszott izraeliek előtt. A legbarátságosabb országnak Ausztráliát tartják, a legszebb Új Zéland és Kanada. A negatív csúcsok tekintetében csak Oroszország tudta felvenni a versenyt a zsidó állammal.

Az Egyesült Államokra vonatkozó kérdésekre a nagy többség semleges választ adott. 25 százalék szerint az USA politikája nem helyes és ezért nem érdemel tiszteletet, míg 19 százalék szerint „minden tiszteletet megérdemel”.

Zvi Hefetz, Izrael Nagy-Brittaniába akkreditált nagykövete nem esett kétségbe a nem túl hízelgő eredmény láttán: „nem nagy ügy, nem kell ennek figyelmet szentelni” – mondta, utalva arra: egy másik felmérés eredménye szerint az angolok 49 százaléka a saját hazájában sem él szívesen. A United Jewish Israel Appeal nevű zsidó szervezet londoni szóvivője, Beverley Kaye így fogalmazott: „ez a felmérés egy érdekes szegletét mutatta annak a kis angliai embercsoportnak, akik a Telegraph-ot olvassák.”

(Forrás: The Jerusalem Post)

Kiadja a Nemzet Lap és Könyvkiadó Kft. © 2001-2005

Comments are closed.