Forrás: MNO

Kényszermunkások kárpótlását utasították el Németországban

Osztrák lapszemle

2005. január 5. 9:33

Keresztes Lajos

Elutasította négy lengyelországi zsidó kényszermunkás kártérítési és fájdalomdíjra vonatkozó keresetét a német alkotmánybíróság – írja a Der Standard. Demokrácia csomagot készített az osztrák SPÖ – olvasható a Die Presse konzervatív osztrák napilapban.

Der Standard (derstandard.at)

A baloldali liberális osztrák lap a német alkotmánybíróság legújabb döntéséről tudósít. Négy Auschwitz-Monowitzban, az IG Farbennél dolgoztatott lengyelországi zsidó kényszermunkás az egyik jogutód céghez benyújtott kártérítési és fájdalomdíjra vonatkozó keresetét utasította el a karlsruhei taláros testület. Az alkotmánybíróság első szenátusának álláspontja szerint a 2000-ben elfogadott törvény alapján felállított „Emlékezés, felelősség és jövő” nevű, a kényszermunkások kárpótlása érdekében létrehozott alapítvánnyal szemben élhetnek kárpótlási igényeikkel a túlélők. Ezért minden az egykori német üzemek és utódaik elleni igény jogalapját veszti. Az alapítványt létrehozó törvény lehetővé teszi, hogy a még élő, mintegy 1,7 millió egykori kényszermunkás viszonylag rövid időn belül, legfeljebb 7600 euróig terjedő kárpótlásban részesüljön.

Die Presse (diepresse.com)

A konzervatív osztrák napilapban Ernst Sittinger Demokrácia csomag mint választási program címmel tudósít az SPÖ gamlitzi kihelyezett elnökségi ülésének első napjáról.

Tekintettel a 60 esztendős köztársaság közelgő ünnepére, nem csak a múltról kell megemlékezni, de szükséges a jövő kihívásaira is válaszolni – mondta Alfred Gusenbauer az osztrák szocialisták elnöke. Ezért az SPÖ régi alkotmányjogi követeléseiből, valamint napi politikai problémákból egy demokrácia csomagot készített. Ennek központi követelései:

– Az általános választójog 16 esztendős korra történő leszállítása,

– kötelező erejű népszavazás eredményes népi kezdeményezés esetén (amennyiben az eléri a 15 százalékos támogatottságot),

– egy, a parlament alá rendelt és kétharmados többséggel megválasztott főállamügyész,

– a kisebbségnek is legyen joga parlamenti vizsgálóbizottság felállítására,

– a szociális jogok alkotmányban történő rögzítése,

– a kormány által elfogadott főiskolai és szociális reformok visszavonása.

Ausztria felemelkedése az elmúlt 60 évben „nem egy kormány, hanem minden osztrák teljesítménye volt” – állítja Gusenbauer. Michael Häupl, Bécs főpolgármestere azt követeli, hogy két csoportot állítsanak a megemlékezés középpontjába: egyrészt a nemzetiszocializmus elleni küzdelem áldozatait, másrészt az országot felépítő generációt.

Häupl határozottan elítélt egyes „teljesen őrült javaslatokat, valamint a lakosságra rá nem kényszeríthető látványakciókat”, mint például azt az ötletet, hogy a Hősök terén ábrázolják a légitámadások áldozatainak tömegsírjait.

Kiadja a Nemzet Lap és Könyvkiadó Kft. © 2001-2005

Comments are closed.