Forrás: MNO

Ismét rengett a föld Indiában

Új-Delhi elutasította a támogatást

2005. január 4. 10:20

MNO

Több mint kétmilliárd dollár gyűlt össze a délkelet-ázsiai országok megsegítésére, az ENSZ szerint azonban még legalább másfél milliárd dollárra lenne szükség a helyreállításhoz. India visszautasította a nemzetközi segítséget, viszont leállította a tömeges evakuálást. Az Indiához tartozó Adamán- és Nikobár-szigeteken ma kétszer rengett a föld. Egy izraeli cég előrejelző készülékeket ajánlott fel az érintett országoknak.

Ismét akadálytalanul érkezhetnek a segélyszállítmányok Szumátra szigetnek a földrengés és szökőár által leginkább sújtott északi részére. Ma reggel baleset ért ma egy Boeing 737-es szállítógépet a szumátrai Banda Aceh-i repülőtéren, mely kulcsszerepet játszik a segélyszállítmányok továbbításában. A repülőbalesetben senki sem sérült meg, de a légikikötő órákig nem tudott gépeket indítani és fogadni, ezért akadozott a rászorulók ellátása is. A helikopterforgalom zavartalanul üzemelt a reptéren. Szumátra szökőár pusztította partszakaszain egyébként amerikai helikopterek dolgoznak a károk felmérésén. A gépeket az USA egyik repülőgép-anyahajójáról indítják.

Japán ígérte a legnagyobb támogatást

A múlt vasárnapi, 11 országot sújtó természeti csapás halálos áldozatainak száma eléri a 165 ezret. Az eltűntek között több mint hétezer külföldit, köztük 3200 német és csaknem 3000 svéd turistát tartanak számon. A katasztrófasújtott térség megsegítésére eddig több mint kétmilliárd dollár gyűlt össze. Az ENSZ szerint még legalább másfél milliárd dollárra lenne szükség. A Világbank – mely eddig 250 millió dollárt ajánlott fel – akár 750 millió dollárra is emelheti az újjáépítésre felajánlott támogatását. Az intézet elnöke közölte: az Ázsiai Fejlesztési Bankkal, az ENSZ intézményeivel, Japánnal és az Egyesült Államokkal néhány héten belül felmérik az érintett országok szükségleteit, és kidolgozzák támogatási tervüket.

Colin Powell amerikai külügyminiszter tegnapi délkelet-ázsiai látogatásán az USA támogatásáról biztosította az ázsiai szökőár- sújtott országokat, ugyanakkor kijelentette: szerinte nem lesz szükség egy Marshall-terv nagyságú erőfeszítésre. Az Egyesült Államok eddig 350 millió dolláros segélyt ígért a térségnek, ám a Fehér Ház tegnapi bejelentése szerint idősebb George Bush és Bill Clinton volt elnökök szervezésében magánalapítvány is támogatja majd a túlélőket. Eddig Japán ajánlotta fel a legnagyobb segítséget: mintegy félmilliárd dollárt. Gyurcsány Ferenc tegnapi bejelentése szerint a magyar állam 1,2 millió dollárral támogatja a délkelet-ázsiai országokat a különböző szervezeteken keresztül. A kormányfő szerint ezt a segítségét várhatóan magánfelajánlások segítségével duplájára tudják emelni.

India elutasította a segítséget

India elutasította az Andamán- és Nikobár-szigetek számára felajánlott nemzetközi segélyeket. A belügyminisztérium azzal indokolta a döntést, hogy az érintett térségek maguk is meg tudnak birkózni a katasztrófa következményeivel. Valójában a két szigetcsoporton több olyan katonai támaszpont is van, amelyek közelébe nem engednek külföldieket. Az indiai kormány egyébként ma leállította a tömeges kitelepítéseket a szökőár sújtotta szigetekről. Egy héten keresztül az Andamán- és Nikobár-szigetek több ezer lakosát repülőgépekkel és hajókkal szállították Port Blairbe, ahol menekülttáborokban helyezték el őket. Másokat az indiai szárazföldre küldtek. A tömeges evakuálást a túlélők és néhány nemzetközi segélyszervezet is bírálta, mondván, Új-Delhi segélyprogramjában a zűrzavar uralkodik.

A kedden közzétett hivatalos adatok szerint Indiában 9571-en vesztették életüket a karácsonyi nagy földrengést követő szökőárban, eltűntként tartanak nyilván 5914 embert, akik túlnyomó többsége nagy valószínűséggel meghalt. Az Andamán- és Nikobár-szigeteket még mindig érik utórengések. Ma hajnalban két kisebb, 5-ös, illetve 5,3-as erősségű földmozgást regisztrált az indiai meteorológiai intézet. Áldozatokról, károkról nem érkezett jelentés.

Srí Lanka: 154 embert megtaláltak

A colombói kormány mai bejelentése szerint Srí Lankán az elmúlt 12 órában nem találtak újabb holttestet a mentőalakulatok, ennek ellenére félő, hogy az áldozatok 30 ezres száma még nem végleges. A nemzeti válságközpont adatai szerint 154 embert megtaláltak a 3846 eltűnt listájáról. A központban úgy tudják: közel 835 ezer ember volt kénytelen elhagyni otthonát a szökőár miatt, őket 789 menekültközpontban helyezték el.

Izraeli cég előrejelzőket ajánlott fel

A szökőár sújtotta országok előrejelző rendszer kiépítését tervezik. India már a múlt héten bejelentette, hogy 27 millió dollárt költ egy mélytengeri figyelőrendszer kiépítésére, mely a szeizmikus aktivitást és annak tengerre gyakorolt hatásait vizsgálja majd. (Az indiai kormányt a kezdő szökőár után számos kritika érte, mivel többször is pánikhangulatot teremtettek bejelentéseikkel az újabb szökőárakról.) Indonézia is bejelentette, hogy szomszédaival kifejleszt egy cunami-előrejelző rendszert. Az ENSZ mindazonáltal azt javasolja: a katasztrófasújtott országok építsenek ki olyan hatékony előrejelző rendszert, melyet a Csendes-óceánnál már fél évszázada alkalmaznak.

Egy izraeli vállalat este ingyenesen ajánlott fel előrejelző berendezéseket az érintett délkelet-ázsiai államoknak. A szerkezet feltalálója elmondta: a berendezés – mely kisebb, mint egy cipősdoboz, és képes a szeizmikus tevékenység, továbbá a hullámerősség mérésére – az üdülőket közvetlenül figyelmezteti a szökőár közeledtére. Az érzékelők ugyanis nemcsak a hatóságokat riasztják – műhold segítségével -, hanem a jelzéseket mobiltelefonok, személyhívók vagy adóvevők segítségével előfizetők számára is továbbítják, így a riasztás még nagyobb körben terjed. Egy-egy szerkezet mindössze 170 dollárba kerül.

(Forrás: Híradó, Klubrádió, RTL Klub, ap.org, Magyar Rádió)

Kapcsolódó cikkekMár több mint huszonnégyezer áldozatA szökőárnak nem lesz tartós gazdasági hatásaMagyarok indulnak a szökőár-sújtotta területekre55 ezerre emelkedett a halálos áldozatok számaMegrázó képek a természeti kataszrófáról – KépriportKözel 60 ezer a halálos áldozatok száma25-30 magyart keresnek Délkelet-ÁzsiábanIndia: a hatóságok okozták az igazi tragédiát?Több mint 117 ezer áldozatAkár négyszázezerre is emelkedhet az áldozatok számaSzökőár: egy tízéves kislány emberek százait mentette megSzökőár – Képriport II.Félmillió halottja is lehet a dél-ázsiai szökőárnakHazaérkezett 148 magyar turista a Maldív-szigetekrőlNehézkes a szökőár áldozatainak azonosítása165 ezer halálos áldozat Délkelet-ÁzsiábanTúlélőket találtak India partjainál1,2 millió dolláros támogatás Délkelet-Ázsiának

Kiadja a Nemzet Lap és Könyvkiadó Kft. © 2001-2005

Comments are closed.