Forrás: Magyar Rádió

Bosszú következik Gázában

2005. január 4., kedd 23:41

722 olvasás

Eltemették a reggeli rakétatámadás áldozatait Gázában. A fenyegetések szerint most a megtorlás, a bosszú órái következnek. Az ENSZ főtitkára önmérsékletre intette a két országot.

A Gázai övezet északi részén, Beit Lahiylben hatalmas tömeg részvétele mellett temették el a reggeli izraeli rakétatámadás áldozatait. A szertartással egy időben a Hamász a fegyveres harcok továbbfolytatására szólította fel aktivistáit, az iszlám Dzsihád egyik vezetője pedig a Magyar Rádiónak nyilatkozva Izrael-szerte robbantásos merényletek sorozatát ígérte kedd estére.

Vajon tényleg minden előzmény nélküli izraeli orvtámadásról van szó? Erre a kérdésre kerestük a választ immár izraeli oldalon. A Beit Lahiylel szemben, néhány kilométerre található Issamid kibuc lakói a Gázai övezetből indított rakéták becsapódásáról számoltak be, amelyek közül az egyik a kora reggeli órákban egy iskolásokkal teli buszt talált el.

A gyerekek közül ketten könnyebben megsérültek, néhányan az elszenvedett sokk miatt kórházba kerültek. Az izraeliek szerint erre a támadásra válaszoltak azzal a rakétával, amely több palesztin életét követelte.

A szerencsétlenség helyszínén megjelent a Palesztin Kommunista Párt gázai elnökjelöltje, aki a Magyar Rádió kérdésére elmondta, hogy ilyen helyzetben semmi értelmét nem látja a közelgő elnökválasztásnak, ezek a fegyveres incidensek gyengítik a Palesztin Hatóság tekintélyét, következésképpen a parlamenti választásokat fel kell függeszteni.

A helyi kórház igazgatója szerint a reggeli rakétatámadásban 13 sérültet szállítottak be hozzájuk, valamennyiük állapota meglehetősen súlyos. Kivétel nélkül 17 év alatti fiatalokról beszélünk.

A halottak közül hatan egy családból származnak. A hivatalos palesztin tájékoztatás szerint a kora reggeli izraeli rakétatámadásnak palesztin oldalról előzménye nem volt.

Jasszer Arafat lehetséges utódja, Mahmud Abbasz palesztin vezető cionista ellenségnek nevezte Izraelt.

Az ENSZ főtitkára aggódik amiatt, hogy az izraeli katonák támadást indítottak a Gázai övezet északi részén. Kofi Annan elmondta: különösen nyugtalanítja, hogy a hét palesztin halálos áldozat közül többen 18 év alattiak. Hozzáfűzte ugyanakkor, hogy az izraeli offenzívát a palesztin rakétatámadások jelentős növekedése előzte meg. A világszervezet főtitkára felszólította az izraelieket, és a palesztinokat, hogy a vasárnapi palesztin elnökválasztás előtti kritikus időszakban tanúsítsák a lehető legnagyobb önmérsékletet.

Marosi Antal (Izrael), MR

Comments are closed.