Forrás: Magyar Rádió

Abbász kampánykörúton

2005. január 3., hétfő 16:37

A palesztin területeken már minden tekintetben az elnökválasztásra készülnek.

A Gázai övezetnél az elmúlt napokban kialakult izraeli-palesztin konfliktus nem új keletű, a négy esztendeje tartó intifáda történetében az egyiptomi határ alatti alagutak és a Kaszam-rakéták ügye csak egy újabb fejezetnek tekinthető – a Magyar Rádió kérdésére így elemezte a Hán Junisz-i és a Bét Hanún-i menekülttáboroknál kialakult helyzetet, Rasid Abuc Bech, a Gázai Övezet Megelőző Biztonsági Szolgálatának főigazgatója. Hozzátette, ezeknek az eseményeknek különös hangsúlyt a közelgő elnökválasztás ad.

Abbász mellett kampányoló aktivista

Fotó: Marosi AntalMahmúd Abbász, a Palesztin Felszabadítási Szervezet vezetője, miközben új szerepére készül, folyamatosan vizsgázik. Tudását eddig is elismerték, most viszont arról kell meggyőznie választóit, hogy rendelkezik vezetői kvalitásokkal, képes megérinteni választói lelkét, alkalmas a palesztin elnöki feladatokra.

A Hamasz bojkottálja az elnökválasztást

Mahmúd Abbász Gázában elmondott beszédében igyekezett a választók kedvében járni. Nyilatkozataiban a korábbiaktól eltérően meglehetősen ellentmondásosan fogalmazott.

Egyrészt az ellenállás folytatását szorgalmazta, másrészt a militáns fegyveres csoportok lefegyverzéséről és a palesztin belügyek demilitarizálásáról beszélt.

Következésképpen a Hamasz, Mahmúd Abbász elnökjelölt kijelentéseit csak üres kampánybeszédnek tartja – nyilatkozta a Magyar Rádiónak a szervezet szóvivője. Majd hozzátette: az iszlám szervezet bojkottálni fogja az elnökválasztást, nem indítanak el jelöltet és a Hamasz tagjai nem mennek el szavazni.

Ennek oka nemcsak Abbász személyében, hanem a választás céljában is keresendő. A Hamasz szerint az elnöki és a parlamenti választásoknak egyidőben kellett volna megtörténnie, hiszen ebben az esetben az ellenzék szavai is érvényesülhetett volna.

A Hamasz az Izraelben kialakult biztonsági krízishelyzet saját sikerének is tekinti, amelynek következtében kormányválság alakult ki. Az esetlegesen létrejövő nagykoalíció tekintetében az iszlám szervezet nem lát különbséget az előző kormányokhoz képest, de elismeri, hogy az eddigiekhez mérten a legerősebb lesz. Ezért híveit az Izrael elleni fokozott ellenállásra szólítja fel.

Marosi Antal (Gáza)

Comments are closed.