Forrás: Magyar Rádió

Egy kislány lett egy robbanás áldozata a Gázai övezetben

2005. január 1., szombat 16:40

167 olvasás

A Gázai övezetben egy palesztin kislány meghalt, három megsebesült egy robbanásban. A palesztinoknak egyébként nemzeti ünnep az új év első napja. Arafat hívei ezt ünnepelték, közben már készülnek a közelgő elnökválasztásra.

A detonáció oka egyelőre bizonytalan, palesztin források szerint az izraeli hadsereg egyik pilóta nélküli robotrepülőgépe lőtt ki rakétát a gyerekek felé. Ezt az információt izraeli hadsereg cáfolta.

Egy másik magyarázat szerint a gyerekek egy korábban kilőtt rakétával játszottak, amely éppen akkor lépett működésbe amikor a gyerekek hozzányúltak.

A zsidó katonák ma is folytatták tisztogató akciójukat Han-Junisz menekülttáborban, az akcióban csütörtök óta 12 palesztin vesztette életét Gázában.

A palesztinok nemzeti ünnepüket ülték

A palesztinoknak nemzeti ünnep az új esztendő első napja. 40 évvel ezelőtt 1965. január elsején került sor a Fatah megalakulásának hivatalos bejelentésére. Ramallahban a főtéren harsány lövöldözések közepette már szombat délelőtt gyülekeztek a palesztin fiatalok, hogy pontosan délben elinduljanak a Fatah egyik alapítója, a november 11-én elhunyt Jasszer Arafat síremlékéhez. A többségében álarcot viselők különböző csoportok más és más szertartás keretében fejezték ki tiszteletüket egykori tanítójuk emléke előtt.

A Palesztin Nemzeti Hatóság közigazgatási központjában még nem érződik a közelgő elnökválasztás láza. Az egyébként csendes Ramallahban a jelöltek utcákon, tereken, háztetőkön, kirakatokban elhelyezett plakátjaik jelzik csak a referendum közeledtét.

A legesélyesebb tartott Mahmud Abbaszt a Fatah jelölte az elnöki posztra. A politikus választási programja a palesztin nép nemzeti jogainak elérését, az izraeli megszállás megszüntetését, a béke és a nemzeti egység, valamint a szent Jeruzsálem központú palesztin állam megteremtését célozza.

A nemzetközi kapcsolatok kiszélesítésére törekvő Mahmud Abbasz Gázában kampányolt és emlékezett a Fatah megalakulására.

MR, Marosi Antal

Comments are closed.