Forrás: Magyar Rádió

Közéleti kabaréval köszön el Izrael 2004-től

2004. december 31., péntek 13:22

158 olvasás

A közéletet a kabaré, vagy ha úgy tetszik, a kabarét a közélettel nemcsak nálunk lehet összekeverni. Izraelben is előfordul, hogy a vicc az élet.

Izraelben rengeteg olyan dolog történt 2004-ben, amely az egész világon bekerült az újságokba. Saron elszakadási terve, folyamatos koalíciós kormányválság, első izraeli arany az olimpián, első hazai földön szerzett tudományos Nobel-díj, Arafat halála, gázai harcok és még sorolhatnám.

Az izraeliek azonban nem ezekről a dolgokról beszéltek a legtöbbet otthon és a barátaikkal, hanem az egyik kereskedelmi csatorna új politikai kabaréjáról, aminek a címe: Csodálatos ország. A műsor egy álhíradó, ahol pókerarccal vadabbnál vadabb álhíreket és álinterjúkat adnak elő fiatal izraeli humoristák, hogy aztán a következő adásig, egy hétig rajtuk derüljön boldog, boldogtalan, az ő poénjaikat ismételgesse az egész ország. Ebben a műsorban nem kímélnek senkit és semmit, se a jobb, se a baloldal nem menekülhet, de eddig mégsem érkezett panasz az alkotók ellen.

Nem csoda, hogy az érintettek nem tiltakoznak, hiszen akit egyszer ez a műsor a szájára vesz, az másnapra országosan ismert politikus lesz, akinek minden iskolás fújja a nevét és kifigurázott mondatait. Az álhíradóban vannak állandó álszakértők, álújságírók, valamint rendszeresen megjelenik a képernyőn egy nagyétkű ál-Saron, egy ostoba ál-Mose Kacav és persze a helyi politika összes fontos, vagy éppen a műsor nyomán fontossá váló szereplője. Ebből a politikai kabaréból pontosan nyomon lehet követni 2004 izraeli eseményeit, és hatalmas népszerűsége jelzi, hogy talán sokan, akik már belefáradtak az igazi híradásokba, inkább már csak innen értesülnek a helyi eseményekről.

Shiri Zsuzsa (Jeruzsálem)

Comments are closed.