Forrás: Origo

Bezárják a palesztin fogorvos imaházát

2004. december 30., csütörtök, 8:57

Péntekig el kell hagynia Saleh Tayseernak és gyülekezetének a Bartók Béla út egyik társasházában imaházzá alakított lakást. A XI. kerületi önkormányzat ugyanis felfüggesztette a működési engedélyüket – írja a Blikk. Ha a merénylet szervezésének gyanújába keveredett palesztin fogorvos és muszlim közössége nem hagyja el a lakást, százezres bírságra számíthatnak.

Új imaházat kereshet Saleh Tayseer palesztin fogorvos, akit Móse Kacav izraeli államminiszter elleni merénylet gyanúja miatt vettek őrizetbe korábban, majd bizonyítékok hiányában megszüntették ellene az eljárást. A budai imám és 300-400 fős gyülekezete csak december 31-ig maradhat a Bartók Béla út egyik társasházában kialakított kis mecsetben. A XI. kerületi önkormányzat ugyanis felfüggesztette az intézmény működési engedélyét – írja a Blikk.

Bor Éva, a kerületi polgármesteri hivatal építési osztályának vezetője elmondta a lapnak, hogy az imaházzá alakított lakást – amely a Békealapítvány tulajdonában van – engedélyek nélkül alakították át: két helyiségbe is galériát építettek, teherhordó falat bontottak le, illetve légkondicionáló berendezéseket építettek be.

Az osztályvezető szerint az érintett társasház lakói már tavaly tavasszal panasszal fordultak az önkormányzathoz a lakás nem rendeltetésszerű használata miatt, és közgyűlésükön most péntekig adtak engedélyt az imaház működéséhez. Ha nem költöznek ki, és nem állítják vissza az eredeti állapotokat, akkor havonta százezer forintos bírsággal is sújtható a kis muszlim közösség.

A Blikknek nyilatkozó Tayseer szerint már két éve keresnek új helyet a Dar el-Szalám mecsetnek. Az imám megígérte, hogy helyreállítják az eredeti állapotokat, de amíg nem találnak új helyet, addig maradnak.

[origo]

Comments are closed.