Forrás: MNO

Bezárás | Nyomtatás

Eltűnt magyarokat is keresnek

Több tucat honfitársunkról nincs hír a szökőár óta · Nyolcvanezer fölé emelkedett a halottak száma

2004. december 30. (16. oldal)

MN-összeállítás

Körülbelül harminc, a vasárnapi természeti csapás sújtotta térségben tartózkodó magyar turista eltűnését jelentették be hozzátartozóik a Külügyminisztériumnál és a miskolci speciális mentőknél. A Délkelet-Ázsiában pusztító földrengés és az azt követő szökőár áldozatainak száma már meghaladja a nyolcvanezret.

Számtalan telefonhívást kapnak aggódó magyarországi hozzátartozóktól a Külügyminisztérium munkatársai, a katasztrófa sújtotta régióban fennálló telekommunikációs nehézségek miatt azonban csak nehezen tudnak a kintlévőkről információt gyűjteni – nyilatkozta lapunknak Takács László, a tárca konzuli főosztályának helyettes vezetője. Úgy tudjuk, körülbelül 20-25 honfitársunkkal nem sikerült kapcsolatot teremteni. Eddig nyolc Srí Lankán tartózkodó magyar turista eltűnését jelentették be hozzátartozóik a miskolci speciális mentőknél – közölte Lehoczki László, a szervezet helyszínen tartózkodó vezetője tegnap telefonon az MTI-vel. Elmondta: a turisták búvárkodni utaztak a szigetországba. Eltűnésüket Miskolcon jelezték hozzátartozóik, akik a vasárnapi szökőár óta nem tudtak velük kapcsolatot teremteni, mert nem veszik fel a telefonjukat. Amint arról beszámoltunk, a természeti csapásban nyolc magyar sérült meg, egyikük állapota sem súlyos.

Közben több mint nyolcvanezerre emelkedett a Délkelet-Ázsiában pusztító szökőár halálos áldozatainak száma. A mérleg nem végleges. Az ENSZ szakemberei attól tartanak, hogy a várható járványok miatt kétszer annyi elhunytra lehet számítani, így a kataklizmának akár jóval több, mint százezer ember eshet áldozatul – adta hírül az AFP. Erre sajnos jó esély van, a trópusi forróságban halmokban állnak az utcákon a bomló holttestek, a szökőár szétzúzta vagy eltömítette a csatornarendszereket, ráadásul a fertőzött víz miatt, valamint az élelem, a ruhák és a lakhely hiányától legyöngült emberek könnyebben kapnak el olyan betegségeket is, mint a dengue-láz vagy a malária.

A partokon a túlélők után kutató mentőcsapatok mellett megjelentek a fosztogatók is, akik a szökőár óta elhagyottan álló hotelekből elviszik a turisták hátrahagyott értékeit. ENSZ-szakértők úgy vélik, az ötmilliót is elérheti azoknak a száma, akik alapvető létszükségleti javakban – mint például az ivóvíz, az élelmiszer vagy a közegészségügyi berendezések – szenvednek hiányt a pusztító dél-ázsiai szökőár következtében. Az állapotokat jelzi, hogy az indonéziai Szumátra sziget nyugati partvidékének háromnegyede elpusztult, az ott fekvő településeket a hatalmas ár letarolta.

Magyar utasokkal a fedélzetén hazaindult a Srí Lanka-i fővárosból a Malév charterjárata. A géppel csak az az 53 utas (52 magyar és egy lengyel turista) érkezett meg tegnap este Budapestre, akik még a thaiföldi fővárosban, Bangkokban szálltak fel a fedélzetre. A magyar légitársaság különjárata kedden kora este indult a földrengés és szökőár sújtotta délkelet-ázsiai térségbe, ahová gyógyszersegélyt (antibiotikumokat, oltóanyagot, fertőtlenítőszereket) és egy tíztagú orvoscsoportot szállított. A gép először Bangkokban szállt le, majd onnan Srí Lankára, Colombóba repült. A thaiföldi Phuket szigetén rekedt magyarok közül mindenki, aki haza akart jönni, időben eljutott Bangkokba, így elérte a charterjáratot – jelentette be a külügyi tárca szóvivői irodája. A Colombóba érkezett magyar segélycsoport tagjai a sérültek felkutatásában, ellátásában és a járványvédelemben vesznek részt.

Három nappal a szökőár pusztítása után több mint 3500 külföldinek ismeretlen a sorsa. Köztük legalább 1500 svéd, 800 norvég, 214 dán, 200 finn, 200 cseh, 188 izraeli, 100 német és 100 olasz szerepel az eltűntek listáján, s mintegy 400 szingapúrival sem sikerült még kapcsolatot teremteni. Különösen sok külföldinek veszett nyoma az elemi csapás után Thaiföld Khao Lak tengerparti üdülőhelyén, amely igen népszerű volt a skandináviai és a német turisták körében. A hatóságok attól tartanak, hogy a külföldi áldozatok száma a mostaninál jóval magasabb lehet, mert még javában tart a letarolt szállodák romjainak átkutatása.

A világ államai és nemzetközi szervezetei a katasztrófa súlyosságát észlelve növelték kezdeti felajánlásaikat. Folyamatosan érkeznek a pénzügyi, illetve humanitárius segélyek az érintett országokba. II. János Pál pápa tegnapi audenciáján szolidaritást kért a szökőár sújtotta népekkel.

Kiadja a Nemzet Lap és Könyvkiadó Kft. © 2001

Comments are closed.