Forrás: Magyar Rádió

A merész Barguti

Elhangzott 2004. december 26-án

2004. december 30., csütörtök 9:30

Az a Barguti, aki jelenleg izraeli börtönben tölti a rá kiszabott büntetést, kétszer is bejelentette, hogy indul Arafat örökségéért, a palesztin autonóm hatóság elnöki székéért. Hogy elképzelésétől később mégis visszalépett, az csak a palesztin belső erők kötélhúzásával magyarázható.

Mervan Barguti Ciszjordániában, Ramallahban született 46 évvel ezelőtt, akkor még jordán fennhatóság alatt. Már tizenöt éves korától részt vesz a palesztinok harcában, először tizennyolc évesen került ezért izraeli börtönbe, ahol megtanult héberül. Szabadulása után a palesztin Birzeit Egyetem diákbizottságának lett az elnöke, történelemből, politológiából és nemzetközi kapcsolatokból szerzett diplomát. Az 1987-ben kitört első intifáda egyik vezetője volt, ezért Izrael kiutasította Jordániába, csak hét év után, az oslói egyezmény nyomán térhetett vissza. Azután Arafat szervezetének, a Fatahnak a ciszjordániai vezetője.

Kapcsolata Arafattal nem volt mindig mentes a konfliktusoktól, 2000 nyarán korrupcióval és az emberi jogok semmibevételével vádolta a PFSZ, a Fatah és a palesztin hatóság egyszemélyi elnökét. Arafat éppen menesztette volt a kritikáért, amikor kitört a második intifáda, melyben a Fatah Tanzim nevű fegyveres alakulatának vezetőjeként egyre népszerűbb lett a palesztinok körében. A Tanzim egyik egysége Al Axa Brigádjai néven sorra követett el öngyilkos merényleteket és egyéb terrorakciókat, ezért Izrael először megpróbálta likvidálni Bargutit, de 2001-ben szerencsésen megmenekült, azonban egy évvel később egy izraeli egység élve elfogta, majd idén júniusban egy izraeli bíróság ötszörös életfogytiglani börtönbüntetésre ítélte, Barguti évek óta egy bersebai fogház rabja.

Arafat halála után, november végén és december elején többször felröppent a hír, hogy jelölteti magát a januári palesztin elnökválasztáson, hívei össze is szedték a szükséges ajánlásokat, s beadták a hivatalos papírokat, de végül lemondott tervéről. Mivel a palesztinok körében rendkívül népszerű, jelölése komoly kihívást jelentett volna az idősebb generációt képviselő Mahmud Abbasznak. Bargutit a börtönben nem lehet elérni, nem lehet vele személyesen beszélgetni, ezért ügyvédje, a róla legtöbbet tudó Dzsavad Bulusz nyilatkozott arról, hogy védence miért akart indulni a januári palesztin elnökválasztáson.

„Mervan Barguti el van választva a világtól, külvilággal való kapcsolata nagyon gyönge, nagyon ritka, és csak ügyvédeken keresztül zajlik, ezért a döntéseit csak közvetítőkkel vitathatja meg. Azért akart elindulni, mert úgy véli, hogy ez az elnökválasztás és az Arafat utáni időszak nagyon fontos és történelmi a palesztinok számára. Nem személyes okokból szándékozott indulni, úgy véli, ez tisztán egy politikai kérdés, és palesztin vezetőként üzeneteket akart küldeni az egész világnak.”

Mik ezek az üzenetek? „Elsőként az, hogy Izrael szerint a palesztin foglyokat terroristának kell tekinteni, teljesen hibás nézet. Nem terroristák, hanem szabadságharcosok, és ő képviselheti ezt, ha a börtönből indul. Másodszor ez a választás a megszállás elleni harcot kell, hogy a zászlajára tűzze, a palesztinok a békéért akarnak harcolni, de a béke nem létezhet együtt a megszállással.”

Később miért lépett mégis vissza? „Mervan egy Fatah nevű nagy nemzeti mozgalomhoz tartozik, ennek a vezetője Ciszjordániában. Figyelembe vette külső barátainak tanácsait, és ez időbe tellett, mert nekünk kellett tolmácsolni a gondolatait és az elképzeléseit, és miután kintről olyan üzeneteket kapott, hogy a jövőben figyelembe veszik politikai elképzeléseit, és azt mondták, hogyha tovább folytatja a jelölését, akkor szakadás fenyegeti a Fatahot, ilyen feltételek között elfogadta a visszavonulást.”

Mit gondol, meddig lesz még börtönben? Az izraeli médiában ugyanis egy olyan alkut rebesgettek, hogy a visszavonulásért cserébe esetleg szabadon fogják ereszteni, erről mit tud? „Mi mindig is követeltük Mervan Barguti azonnali szabadon bocsátását, mi úgy véljük, hogy izraeli fogva tartása teljesen törvénytelen, de higgye el, én nem tudok szabadon engedésének tervéről!” – válaszolta Dzsavad Bulusz, Mervan Barguti ügyvédje.

Shiri Zsuzsa (Jeruzsálem)

Comments are closed.