Forrás: Magyar Rádió

Krónikus mezuzahiány Magyarországon

2004. december 28., 21.05

2004. december 29., szerda 9:43

185 olvasás

Mezuza ajtófélfát jelent. Ez egy kis, tokban elhelyezett pergamen darab, amire két bibliai bekezdés van irva. A tokot az ajtófélfára erősitik, ami egyfajta védelmet bizosit a lakásnak. Mások szerint, veszélyezti a lakást, mivel jelzi, hogy ott zsidó lakik.

Ki tudja mi a mezuza? Úgyszólván senki. Ha valaki azt mondja hogy zsidó kegyszer – az már szuperintelligensnek számitható. Többet maguk a zsidók sem tudnak, pedig a mezuza valóban egy zsidó vallási instrumentum.

Mezuza (héberül) szószerint ajtófélfát jelent. A gyakorlatban ez egy kis, tokban elhelyezett pergamen darab, amire két bibliai bekezdés van irva amlyek a Smá Jiszráél-lal (Halljad Izrael) kezdődnek. A tokot az ajtófélfára erősitik, miáltal – mondják a hivők – ez egyfajta védelmet bizosit egy zsidó lakásnak. Mások szerint, akik félnek a mezuzát kitenni, ez éppenséggel veszélyezti a lakást, mivel mindenki látja hogy ott zsidó lakik…

A mezuza tokján egy héber szó látható , SáDáJ, ami Isten egyik neve, de lehet annak röviditése is hogy Somér Dáltot Jiszráél, vagyis Izrael ajtainak őrzője. A mezuza eredete bibliai: az egyiptomi kivonulás előestéjén a szabaduló hébereket felkérte Mózes, jelöljék meg ajtófélfáikat, hogy a halál angyala elkerülje öket, amikor a tizedik csapás során az egyiptomi elsőszülöttek meghaltak.

A mezuzának pergamenre kell kézzel irva lenni, teljesen hibátlanul, mivel a legapróbb hiba is érvénytelenné teszi. Ebből kifolyólag a kóser mezuza nem olcsó mulatság. Izraelben a legolcsóbb kóser mezuza 140-160 sekel, ami kb. 35 – 40 dollárnak felel meg. Forintban ez 7 – 8 ezer forint.

Magyarországon nincs Tóramásoló, aki képes lenne mezuzát irni és igy krónikus hiány van ebben a kegyszerben Az izraeli behozatal sokaknak megfizethetetlen, annál is inkább mert a vallási utasitások szerint nemcsak a bejáratra, hanem minden ajtóra kell mezuzát tenni, kivéve a mellékhelységeket. Vannak „szaküzletek” ahol nevetséges hamisitványokat árulnak jó pénzért: papirra nyomott, vagy fényképezett szöveget, szép müvészi tokban, aminek semmi köze a mezuza kóserságához.

A Magyarországra irányuló mezuza ellátás stagnál, (sem a Joint, sem a Szochnut nem foglalkozik ezzel), mig a kereslet egyre növekszik. Egyre több zsidó szeretné – legalább a bejárati ajtóra – a „megkülönböztető jelet” kitenni, ami az identitás külső jele. A fő importőr a Hitközség, amely egy izraeli magyarszármazás haszidtól olcsóbban mint fele áron kapja a mezuzákat (17 dollárért darabja). Ez Ábrahám Salamon, aki 56″ után hétéves korában távozott családjával Izraelbe, ahol mint kegyszerkereskedő tevékenykedik.

A másik faktor, egy munkácsi zsidó, Züssman Izidor (80), aki évekkel ezelőtt egy különleges hobbit sajátitott el: használt, de jó állapotban lévő kegyszereket (mezuza, Tfillin, stb) gyüjt, kér , kunyerál és kap olyan emberektől, akik ujat vesznek maguknak, megvizsgáltatja és kijavitattja őket és elküldi – ingyen – olyan helyekre ahol hiány van belőlük. Főleg keleteurópába, főleg Magyarországra. Az elmult években Züssman többszáz mezuzát küldött Magyarországra teljesen ingyen, többek között ezen sorok irója által. Ujabban Tóra tekercseket gyüjt, kijavittatja őket és eljuttatja Oroszországba, az ottani zsidó közösségekbe. Egy ujonnan iratott Tóra tekercs ma 30 ezer dollárba is belekerül.

Hol lehet tehát Pesten kóser mezuzát venni? Vagy a Hitközségen (saját árban) vagy a lubavitsi haszidoknál (Wesselényi utca 4), 20-25 dollárért. Ez is jóval az ár alatt van, és aki négyet vesz – ötöt kap.

A mezuza feltevésekor áldást mondanak, melynek szövege benne van minden zsidó imakönyvben.

Naftali Kraus-Rapcsányi László

Comments are closed.