Forrás: MNO

Bezárás | Nyomtatás

Izrael elutasítja Abbász kijelentését

2004. december 28. (8. oldal)

Hírösszefoglaló

Megkezdődött a kampányidőszak a palesztin területeken, felkészülve a január 9-én esedékes elnökválasztásra. Mahmúd Abbász, a Fatah jelöltjének kijelentéseire keményen válaszolt Szilvan Salom. Az izraeli külügyminiszter közölte, országa nem hagyhatja figyelmen kívül Abbász kijelentéseit, amelyeket Arafatéihoz hasonlított.

Ramalláhban Mahmúd Abbász kijelentette, a béke addig nem jöhet el, amíg Izrael fel nem számolja az összes telepet a palesztin területeken, nem tér vissza az 1967-es háború előtti határokhoz, nem ismeri el Jeruzsálem fővárossal a palesztin államot, nem engedi hazatérni a menekülteket, és nem hagyja szabadon eltávozni a politikai elítélteket, köztük Marvan Bargutit. Szilvan Salom az izraeli rádióval közölte, egy ilyen békét remélő hangulatban az Abbászéhoz hasonló kemény kijelentések “nem bátorítóak”. A külügyminiszter óva intett attól, hogy Abbász szavait a kampánynak tudja be. Salom a Háárec című izraeli újság szerint emlékeztetett az elhunyt palesztin elnök, Jasszer Arafat 1993-as beszédére, amelyet az oslói békemegállapodás aláírásakor tett. A kifejezetten szélsőséges, erőteljes beszéd az akkori kormányszóvivő szerint Arafat “nyitó álláspontja” volt, ám Salom hozzátette, az álláspont “a politikus élete során végig megmaradt, s talán még szélsőségesebbé vált”.

A külügyminiszter ugyanakkor üdvözölte azt a hirdetést, amelyet 560 nagy tiszteletnek örvendő palesztin személyiség jelentetett meg palesztin lapokban. Ebben a közéleti szereplők az erőszak mielőbbi beszüntetését sürgették és demokratikus reformot szorgalmaztak. A hirdetés aláírói megerősítették, támogatják a harcot a megszállás ellen, ám a nemzetközi támogatás érdekében szükségesnek látják a fegyveres harc beszüntetését és az intifáda civil arcának bemutatását.

Tegnap Izrael szabadon engedett 159 palesztin foglyot, hogy így köszönje meg Egyiptomnak Azzam Azzam izraeli kém elengedését. Az üzletembert 1997-ben 15 év börtönbüntetésre ítélték Izrael számára való kémkedés vádjával, ám októberben szabadon engedték. A gesztus egyesek szerint jelentéktelen volt ahhoz képest, ahány palesztin továbbra is börtönben marad.

Merényletek várhatók? Mahmúd Abbászt és George Busht is lelövik a 2005-ös évben – jósolta meg tegnap egy tunéziai asztrológus. Hasszan al-Saribi, aki Diana hercegnő 1997-es halálát és Ahmad Jaszin sejk, a Hamasz vezetőjének meggyilkolását is előre megjósolta, úgy vélte, merénylő golyója végez a két politikussal. Az asztrológus szerint azért nem találkozik a palesztin elnökválasztás fő esélyese a kampány során az utca emberével, mert az őt jelölő Fatah retteg a merénylőktől. (MN)

Kiadja a Nemzet Lap és Könyvkiadó Kft. © 2001

Comments are closed.