Forrás: Index

Vádemelés nélkül elengedték Vanunut

2004. december 25. 16:16

[MTI]

Elengedték az izraeli hatóságok az ország atomtitkának egykori felfedőjét, Mordeháj Vanunut szombaton, miután előző nap előállították, mert a tilalom ellenére Betlehem palesztin városba akart menni karácsony alkalmából.

Vanunu idén szabadult 18 évi börtönbüntetése letöltése után, amelyet az izraeli atomfegyverrel kapcsolatos, atomtechnikusként szerzett információinak feltárásáért, az ítélet szerint hazaárulásért kapott. A zsidóból kereszténynek áttért férfi pénteken Betlehembe akart menni, noha áprilisi szabadon bocsátásával egyidejűleg korlátozták mozgási szabadságát, így a palesztin területek felkeresésére nincs lehetősége.

Elfogták, majd elbocsátásakor 11 és fél ezer dollárnak megfelelő összegű óvadék kifizetésére kötelezték, egyszersmind arra, hogy öt napig maradjon a jeruzsálemi Szent György anglikán székesegyházhoz tartozó lakosztályában.

A rendőrség szóvivője azt mondta, hogy nem terveznek ellene vádat emelni.

Vanunu számára a sajtóval való érintkezés is tilos, de ezt a tilalmat is megszegte már. Akkor is letartóztatták, majd néhány óra múltán elengedték.

Comments are closed.