Forrás: Hírtv

Idén béke van Betlehemben

Dátum: 2004. Dec. 24., Friday, 15:12

Rovat Külföld

Évek óta először Izrael több rendezvényt is szervez a karácsonyi ünnepek idején Jézus szülővárosába, ahová reggel óta érkeznek a zarándokok. A zsidó állam fokozott biztonsági intézkedéseket vezetett be.

Betlehem: Krisztus szülőhelye. A városban élő katolikus vezetők szerint pedig: ‘egy hatalmas börtön’. Az ENSZ humanitárius ügynökségének tegnapi jelentése szerint a város körül összesen 78 katonai ellenőrzőpont üzemel. Bár Izrael ígéretet tett a városba érkezők bejutásának megkönnyítésére, a zarándokokat kivétel nélkül átvizsgálják.

Annak sem egyszerűbb a helyzete, aki egyszer bejutott a városba. A központot csak egy kijelölt útvonalon lehet megközelíteni, a rendőri ellenőrzések pedig itt is folyamatosak. Az Izrael által biztonsági okokból épített betonfal gyakorlatilag kettészeli a várost, Betlehem nagy része ezért, ahogy a helyi keresztény vezetők mondják: egy szellemváros.

Izrael szerint a biztonsági falra azért van szükség, hogy elejét vegyék az esetleges terrorista támadásoknak. A 2000-ben kezdődött második intifáda során Betlehemben is több véres cselekmény történt. Ez ugyanis az egyetlen olyan Izrael által ellenőrzött, palesztin többségű település, ahol jelentős számú keresztény kisebbség él. Most, hogy Izrael évek óta először karácsony idején megnyitotta a város kapuit, a betlehemi vezetés több tízezer zarándokra számít.

A hír forrása: Hír TV

Hír TV

Visszatértünk!

A hír elérhetősége:

http://www.hirtv.hu/modules.php?op=modload&name=News&file=article&sid=36611

Comments are closed.