Forrás: Magyar Rádió

Saron a békegalamb szerepében tündökölt

Elhangzott 2004. december 19-én

2004. december 23., csütörtök 7:05

116 olvasás

Izraeli békeajánlat a palesztinoknak. A feladó egy kissé valószínűtlen. Saron kormányfő katonaként és pártvezérként kőkemény ellenfél volt. Most azt szeretné bizonyítani, hogy államférfi is. Palesztin válasz még nincsen, és nem is lehet, hiszen még nem választották meg Jasszer Arafat utódát.

„2005-ben történelmi lehetőségünk van rá, hogy alapjaiban megváltoztassuk Izrael stratégiai helyzetét, és nagy lépéseket tegyünk reményeink megvalósítására – mondta Saron izraeli miniszterelnök beszédében. Lehetőségünk van újfajta együttműködés kialakítására a nemzetközi erőkkel, a terror elleni harcban, a térség stabilitásának érdekében. A világ, és főleg Európa megértette, hogy mivel nézünk szembe hosszú évek óta. 2005-ben történelmi lehetőségünk van a palesztinokkal való viszonyunk átalakítására, amire évek óta vártunk.”

A palesztinokról Saron ezt mondta: „A legnagyobb lehetőség a palesztinokkal való újfajta viszony kialakítása Arafat halála után, mivel ő volt a béke legfontosabb akadálya. Reméljük, hogy a palesztinok demokratikus, szabad és békés választásokat tartanak. Mi mindent elkövetünk a szabad mozgás segítésére. Igazi esélyünk van a megegyezésre, és a jövőben talán igazi békére is.”

A programadó Saron-beszéd legfontosabb meglepetését a következő békepárti kijelentések okozták: „A két állam elképzelése mindkét féltől hatalmas lemondást követel. Történelmi döntésre jutottunk, kész vagyunk erre a lemondásra, mert az az alternatíva, hogy az egyik nép uralkodik a másik felett, szörnyű tragédia lenne. Csak így tudunk népeinknek igazi reményt adni.”

Végezetül az izraeli miniszterelnök ezeket a mondatokat mondta: „2005 a nagy lehetőségek éve, jelentheti a terror végét, sok-sok évre megteremtheti az alapokat egy izraeli-palesztin megegyezéshez. Nem áll szándékunkban uralkodni rajtatok, nem akarjuk az ügyeiteket intézni! Ebben a döntésben komoly személyes és politikai árat fizettem, ahogy ti is tudjátok. Remélem, a közeljövőben ti is történelmi döntést hoztok. Megállítjátok a terrort támogató erőket, és velünk együtt megtaláljátok az utat, hogy két nép itt, ezen a földdarabon biztonságban és békében éljen!”

Shiri Zsuzsa (Jeruzsálem)

Comments are closed.