Forrás: MNO

Tankokkal fenyeget a szocialista lelkész?

Az MSZP-t csak akkor zavarja, ha egy pap politizál, ha a párttal ellentétes véleményen van

2004. december 22. 14:44

Orosz Zoltán

Az MSZP a vallás és a politika egyértelmű elkülönítését hangoztatja, de a párt szóvivője szerint Donáth László szocialista képviselő és evangélikus lelkész személyében nem mosódik össze a két terület. Bár Donáth párhuzamot von a palesztin-izraeli konfliktus és az egyházak hazai fellépése között, Nyakó István elismeri: a két ügy nagymértékben különbözik egymástól.

Donáth László MSZP-s képviselő, evangélikus lelkész egy sajtótájékoztatón a palesztin-izraeli konfliktushoz hasonlította tegnap az egyházi iskolák védelmében az Oktatási Minisztérium elé szervezett tüntetést. A politikus-lelkész ennek kapcsán beszélt arról is: „a palesztin politikai szándék a muszlim fundamentalizmus segítségével palesztin gyerekeket hajt ki az utcára izraeli tankokkal szemben”.

Nyakó István, az MSZP szóvivője elismerte, hogy a két kérdés összemosása „csúsztatás”. Magyarországon természetesen a politikai helyzet és földrajzi viszonyok is teljesen mások, mint a közel-keleti konfliktus esetében – tette hozzá.

A szóvivő szerint a kijelentést nem kell fenyegetésnek venni, és sem tankokat, sem mást nem fognak kivezényelni hasonló esetben, de az MSZP mindenképp helyteleníti az egyházak és egyházi személyek politikai ügyekben való fellépését. Arra a kérdésre azonban – elkerülendő a politika és a vallás összefonódását -, felkéri-e a párt Donáth Lászlót, hogy válasszon lelkészi hivatása és a politika között, nemmel válaszolt. Szerinte a lekész-képviselő esetében semmilyen összemosódásról nincs szó.

Kiadja a Nemzet Lap és Könyvkiadó Kft. © 2001-2005

Comments are closed.