Forrás: MNO

Dávid-csillagot hordanak a kivonulás ellen tiltakozók Izraelben

Az észak-amerikai lapok szemléje

2004. december 22. 12:50

Simon Zoltán

Dávid-csillagokat kezdtek hordani a Gáza-övezetből való kitelepítési tervek ellen tiltakozó izraeli telepesek – írja a Washington Times. A New York Sunban azt írja egy iszlámszakértő, hogy mindaddig nem lenne szabad több segélyt nyújtani a palesztinoknak, amíg el nem fogadják Izrael állam létezését.

Washington Times /Associated Press

Zsidó telepesek a Gáza-övezetből való kitelepítési tervekkel szembeni tiltakozásul sárga Dávid-csillagokat kezdtek hordani – olyanokat, mint amilyeneket a nácik hordattak a zsidókkal a holocaust idején. Ariel Sharon miniszterelnök, bár korábban a telepesek abszolút szövetségesének számított, most a kitelepítéseket szorgalmazza. A tiltakozók saját elmondásuk szerint sokkolni akarták a közvéleményt, ráirányítva ezzel a figyelmet a probléma fontosságára. A sokkolás többé-kevésbé sikerült is: a tiltakozás sokakat felháborított, és a Yad Vashem Holocaust emlékközpont valamint a Simon Wiesenthal Központ is nemtetszését fejezte ki.

New York Sun

Nem szabad több segélyt nyújtani a palesztinoknak, írja a New York Sunban egy iszlámszakértő, legalábbis amíg el nem fogadják Izrael állam létezését. Ezt azután írja a szakértő, hogy nyilvánosságra került az a terv, mely szerint a jelenlegi 1 milliárd dollár mellé még egy 50-100 százalékos „bónuszt” is kapna a 3 és fél milliónyi palesztin, feltéve, hogy fellépnek a terrorista szervezetek ellen és hiteles választásokat tartanak. A szakértő szerint azonban Jasszer Arafat halálával nem változott meg eléggé a helyzet. Az új palesztin vezető, Mahmud Abbász, nem mérsékelt, hanem pragmatikus politikát követ, amibe bőven belefér „Izrael eltörlése” – például az izraeli területeken belüli palesztin népességrobbanási módszerekkel.

Kiadja a Nemzet Lap és Könyvkiadó Kft. © 2001-2005

Comments are closed.