Forrás: MNO

Több zsidó megy Németországba, mint Izraelbe

Idén közel tízezer izraelita származású menekült telepedett le német földön

2004. december 21. 10:08

Jack Corn

A német kormány 2006 január elseje után megszigorítja az Oroszországból és a kelet-európai országokból érkező zsidó származású bevándorlók letelepedését – írta szombati számában a Berliner Zeitung.

A nemzetközi zsidószervezetek követelésére Németország 1991-ben rendkívüli kedvezményeket biztosított a Szovjetunió szétesése után tömegesen világgá induló zsidóknak. A tavalyi év végére összesen közel kétszázezer zsidó származású állampolgárral lett gazdagabb a német társadalom. A Berliner Zeitung által nyilvánosságra hozott adatok szerint Kelet Európából Németországba már több zsidó érkezik mint Izraelbe: csak az idén várhatóan körülbelül 9400 zsidó származású gazdasági menekült talál új hazára német földön, ezerrel többen, mint ahányan Izraelbe vándorolnak ki.

A berlini és a német zsidószervezetek éves költségvetését nagyon megterhelik az újonnan érkezettek. A zsidó vezetők állítása szerint a bevallott értékek nélkül érkezők több mint 75 százaléka a német állam által biztosított térítésmentes segélyből és a németországi és izraeli szervezetektől kapott különféle letelepedési programok éveken át tartó igénybevételéből tartja fenn magát és családját.

A német Belügyminisztérium szóvivője a berlini újságnak azt nyilatkozta, hogy a még egyeztetés alatt álló tervezet szerint a 2005 december 31-e után a letelepedni szándékozó zsidó bevándorlók már nem számíthatnak állami támogatásra, 45 év alattiaknak kell lenniük és az országba belépéskor megkövetelik a német nyelvtudást is.

Egy másik német újság, a Frakfurter Allgemeine Zeitung ezzel a témával foglakozó cikke megemlítette, hogy a szövetségi kormány küldöttei csütörtökön megbeszélést tartottak a 16 német szövetségi állam képviselőivel a fenti időpont után érkező zsidóság letelepedési feltételeiről és jövőbeli támogatásáról.

Forrás: The India Daily

Kiadja a Nemzet Lap és Könyvkiadó Kft. © 2001-2005

Comments are closed.