Forrás: Origo

A holocaustról tanulnak Izraelben a magyar tanárok

2004. december 21., kedd, 14:45

Magyarország évente 25 gimnáziumi történelemtanárt küld továbbképzésre Izraelbe, ahol a Holocaustról és az antiszemitizmusról tanulnak a Yad Vashem Intézet szervezésében. A képzésen részt vevő tanárok beszámoltak arról, hogy személyesen találkoztak túlélőkkel, nácivadászokkal és magyar cionista csoportok még élő képviselőivel.

Az izraeli Yad Vashem Intézet és az Oktatási Minisztérium szervezésében hét éve utaznak történelemtanárok Izraelbe, hogy továbbképzésen vegyenek részt a Holocaustról. A két hetes továbbképzéseken szombaton sem tartottak szünetet – számoltak be a résztvevők. A képzésen a tanárok személyesen találkoztak túlélőkkel, „akik megjárták a poklok poklát”.

Sósné Pap Judit, egy budapesti gimnázium tanára elmondta, hogy emberileg volt rájuk legnagyobb hatással a képzés, melynek során találkoztak túlélőkkel is, akik „magyarul beszéltek hozzánk”. „Ezek az emberek éppen olyanok voltak, mint mi, nem azok a kopaszra vágott fejű csontvázak, ahogy elképzeltük” – mondta.

Bolla Ildikó, egy miskolci gimnázium tanára elmondta, hogy találkozhattak „az egyik legnagyobb nácivadásszal is”, aki a Simon Wiesenthal Központnál dolgozik, és egy magyar cionista csoport egyik, még élő tagjával is. „Miskolcon is sok zsidó polgártárs élt, a hiányukat észre lehet venni” – mondta.

A túlélőknek a tanárok szerint az a legfontosabb, hogy „ez ne történjen meg még egyszer”. „Ők úgy érzik, nemes bosszú az, hogy ők túlélték” – tette hozzá Sósné Pap Judit. Szerintük a tanár kollégák egyik része rosszallja, a másik része támogatja őket abban, hogy a „kirekesztés ellen, toleranciára neveljék a gyerekeket”.

Arató Gergely politikai államtitkár szerint a legfontosabb, hogy minél szélesebb körhöz jussanak el a tapasztalatok, hogy „megelőzzük a Bácsfi Dianákat”. Az idei továbbképzések a múlt héten értek véget. Magyarország hetedik éve küld tanárokat Izraelbe, eddig közel 130 magyar pedagógus járt ilyen továbbképzésre. A magyarországi programot a Yad Vashem a közép-kelet európai térség legsikeresebbjének minősítette, és a magyar tapasztalatok alapján a szomszédos országokban is indultak ilyen programok.

[origo]

Comments are closed.