Forrás: Magyar Rádió

Holokauszt emlékművet avattak Székesfehérváron

2004. december 15., szerda 19:29

Székesfehérvár belvárosában a Várkörút és a Rákóczi út kereszteződésében 140 évvel ezelőtt nyitotta meg kapuit a hívők előtt Európa egyik legszebb neológ zsinagógája. Szerdán ugyanezen a helyen az egykori zsinagóga alaprajzának szélében állították fel Nagy István székesfehérvári kőfaragó emlékművét, melynek feliratán ez olvasható: emlékül a Székesfehérvárról és környékéről elhurcolt háromezer magyar zsidó áldozatnak és a visszatért 290 túlélőnek.

A gránitfaragvány a zsinagóga homlokzati sziluettjét ábrázolja, ahogy az éppen kidől. Ezt a pillanatot egy fotós örökítette meg „49-ben, amikor a lebombázott templomot lebontották. Az emlékmű létrehozását egyébként a székesfehérvári zsidó hitközség kezdeményezte. A nemzeti kulturális alapra pályáztak, de anyagi támogatást nyújtott a város önkormányzata, valamint több hazai és külföldön élő magánadományozó is.

Az ünnepség egyik szónoka volt Suchmann Tamás, aki a MAZSIHISZ-t képviselte. Szívhez szóló beszédében egyebek mellett arról szólt, hogy az emberiség nemcsak az elmentek miatt állít emlékműveket, hanem önmagáért is, mert tart attól, hogy újra bekövetkezhet az, amikor ember ember áldozatául a gyűlölet máglyájára esik. A felavatott emlékmű gránittalapzatán mától zsidó szokás szerint kavicsok jelzik, hogy a fehérváriak emlékezni akarnak a holokauszt áldozataira.

Benkő Andrea

Comments are closed.