Forrás: Magyar Rádió

Bittó Boldog Klára karácsonyi történetet. 2004. december 21.

2004. december 15., szerda 13:15

: Egy zsidó leány karácsonya. Furcsa a cím, de igaz a történet. -írja Bittó Boldog Klára az Egyesült Államokból.

-: Így karácsony táján szívhez szóló történeteket keresünk és mesélünk a családunknak, barátainknak. Én is kerestem és találtam egyet, amit most elmondok, Boldog Karácsonyt és megerősítést kívánva az emberi hitben és jó szándékban.

-: Magda a hősünk fiatal szép leány, úgy élte a háborús éveket, mint mindannyian, szűkölködve, éhezve. Az ő helyzetét nem az éhezés és fagyoskodás tette pokollá, hanem a bujkálás, menekülés a zsidótörvények elől. Se éjjele, se nappala nem volt, hogy hová meneküljön a kegyetlen világból, életét mentve.

-: Sok hasonló korú keresztény leánnyal barátkozott, akik tudták, hogy zsidó, de sokat nem törődtek vele, kivéve Palkó Margitot, aki többet tudott arról, hogy mit jelentett zsidónak lenni a háború és a zsidógyűlölet kellős közepén. Mikor Magda sírva mesélte, hogy az óvóhelyre sem mert bemenni, félve attól, hogy nem tud megfelelő papírokat felmutatni, akkor Palkó Margit a legnagyobb kincsét , a saját papírjait ajánlotta fel amit a mi Magdánk boldogan elfogadott.

-: Ezek a papírok, igazolványok tökéletes biztonságot adtak Magdának, bárhol igazoltatásra került sor, mosolyogva tisztelegtek a szép keresztény” leánynak. Ami ezután történt felér egy mai, hajmeresztő történettel.

-: Magda a papírokat olyan valódinak vélte, hogy dolgozni ment, amiben semmi különleges nem volt, hiszen akkor mindenki dolgozott, ki itt, ki amott. Egy német katonai irodában kapott állást, mint titkárnő. A főnöke egy SS tiszt volt aki igen kedvelte, de nem ok nélkül, Magda ragyogóan gépelt, írt, olvasott és beszélt németül. Ő lett a főnök kedvence, még katonai titkokba is beavatta. Nagy hozzáértéssel magyarázta és oktatta Magdát, hogy miképpen lehet felismerni egy zsidót. Ennél a pontnál Magda elképedt, de nyugalmát megőrizte és minden ment tovább.

-: A háború a végefelé közeledett, most Magdán volt a sor, hogy Palkó Margitnak megköszönje az életét. Barátságuk a háború után is megmaradt. Testvéri szeretetben ment az életük tovább. A karácsonyi ünnepeket is gyakran együtt töltötték. Magda a Mennyből az angyal”-t mindenkinél szebben énekelte és őszintén hitt karácsony csodájában, a Megváltó érkezésében.

-:Úgy érzem, hogy szebb karácsonyi történetet nem is találhattam volna, amely az igaz szeretetről, a karácsony valódi üzenetéről szól. -fejezte be rövid történetét Bittó Boldog Klára az Egyesült Államokból. Kellemes ünnepeket kívánva búcsúzunk és kérjük, ha idejük engedi, hallgassák meg hétvégi ünnepi összeállításunkat. Katona Erzsébetet és Vécsei Antóniát hallották.

Zene:

Vécsei Antónia

Comments are closed.