Forrás: Magyar Rádió

Izraeli kivonulás a választó palesztin városokból

2004. december 13., hétfő 14:47

237 olvasás

Gáza városában izraeli helikopterek rakétákat lőttek ki egy üres palesztin műhelyre, ahol állítólag fegyvereket készítenek.

Izrael kivonja csapatait a palesztin városokból, ahol január 9-én

választják meg Jasszer Arafat utódját – közölte a védelmi miniszter. Saul Mofaz a döntést azzal indokolta, hogy nem akarnak beavatkozni a palesztin voksolás folyamatába. Hozzátette: a katonák az elnökválasztás után 72 óráig nem

térnek vissza a palesztin területekre.

Az izraeli légierő korábban rakétatámadást intézett különböző gázai célpontok ellen. A hadsereg szóvivője szerint olyan épületeket lőttek, ahol a palesztin szervezetek fegyvereket gyártottak. A hat rakéta válasz volt a vasárnap esti palesztin támadásra, amiben öt izraeli katona vesztette életét és többen súlyosan megsebesültek.

A Hamasz és a Fatah Héjái nevű szervezet közösen vállalta az akciót, amelyben – palesztin források szerint – hónapokon át alagutat ástak az egyik egyiptomi határon levő határőrépület felé, majd másfél tonna robbanószerrel alulról felrobbantották az izraeli erődítményt és a kavarodásban tűz alá vették a katonákat. Az áldozatok mindannyian egy beduin határőr-csapat tagjai.

Éjjel a cisz-jordániai Nablusznál egy Hamasz fegyveres életét vesztette, három izraeli katona pedig megsebesült a tűzharcban, ami akkor tört ki, amikor megpróbáltak elfogni egy terrortevékenységért körözött palesztin fegyverest.

Shiri Zsuzsa (Jeruzsálem)

Comments are closed.